2024 Src Belgesi Nereden Alınır?
Src Belgesini, sınavlı ve sınavsız olarak nereden alabileceğiniz bilgisine tüm detayları ile yazımızda yer verdik. Siz de Src Belgesi almak istiyorsanız ve de nereden alınacağını bilmiyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz. Aradığınız tüm bilgileri bulacaksınız.
Güncelleme: 08/01/2024 11:00
Bilindiği üzere ticari araç kullanacak kişilerin almaları gereken iki temel belge bulunmaktadır. Bunlardan birisi Src Belgesi iken diğeri Psikoteknik Belgesidir. Src Belgesi sınavlı ya da sınavsız olarak alınabilmektedir. Bilindiği üzere 5 tür Src Belgesi bulunmaktadır. Öncelikle hangi Src Belgesini almanız gerektiğine karar vermelisiniz. Src Belgeleri temel olarak (1) Yolcu Taşıyanlar İçin Src Belgeleri, (2) Yük Taşıyanlar İçin Src Belgeleri ve de (3) Tehlikeli Yük Taşıyanlar İçin Src Belgesi olarak 3 e ayrılır. Sizin hangi src belgesine ihtiyacınız var gelin birlikte belirleyelim:
I. Hangi Src Belgesini Almalıyım? – Src Belgesi Türleri Nelerdir?
A. Yolcu Taşıyanlar İçin Src Belgeleri
Belge Adı | Belge Açıklaması |
Src 1 Belgesi | Yurt Dışı Yolcu Taşımacılığı Belgesi |
Src 2 Belgesi | Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı Belgesi |
Yolcu taşıyacak kişilerin alabilecekleri 2 tür Src belgesi vardır. Bunlardan Src 2 Belgesi yurt içinde yolcu taşıyacakların alabileceği belgedir. Src 1 Belgesi ise hem yurt içinde hem de yurt dışından yolcu taşımanıza imkan tanıyan belgedir. Yani Src 1 belgesini aldığınızda Src 2 belgesini de almış oluyorsunuz.
B. Yük Taşıyanlar İçin Src Belgeleri
Belge Adı | Belge Açıklaması |
Src 3 Belgesi | Yurt Dışı Yolcu Yük Taşımacılığı Belgesi |
Src 4 Belgesi | Yurt İçi Yük Taşımacılığı Belgesi |
Yük taşıyacak kişilerin alabileceği 2 adet src belgeleri bulunmaktadır. Bunlardan Src 4 yurt içinde yük taşımaya imkan tanırken, Src 3 belgesi hem yurt içi hem de yurt dışında yük taşımaya imkan tanımaktadır. Yani src 3 belgesini aldığınızda Src 4 belgesini de almış olursunuz.
C. Tehlikeli Yük Taşıyanlar İçin Src Belgesi
Belge Adı | Belge Açıklaması |
Src 5 Belgesi | Tehlikeli Yük Taşıma Belgesi |
Tehlikeli yük taşıyan kişilerin almaları gereken Src Belgesi, Src 5 Belgesidir. Bu belgede diğer iki grupta yer alan belgelerde olduğu içi yurt içi yurt dışı ayrımı bulunmamaktadır. Tehlikeli madde taşıma durumunuz var ise Src 5 belgesini almanız gerekmektedir.
II. Src Yaş Sınırı Nedir?
Src Belgesi alabilmek için en az 18 yaşında olmanız gerekmektedir. Ancak 18 yaşında değilseniz ve yurt dışından alınmış ve de Türkiye’de geçerli bir ehliyetiniz var ise de Src belgesi alabilirsiniz. Ancak bu durum pek rastlanan bir durum değildir. O nedenden dolayı Src belgesi alabilmek için en az 18 yaşından olmak gerekir diyebiliriz.
III. Src Belgesi Nereden Nasıl Alınır?
(Sınavlı Ve Sınavsız Olarak)
Yukarıdaki kısa açıklamalardan sonra sıra geldi konumuzun en önemli bölümü. En başta da belirttiğimiz üzere Src belgesi almanın iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan birisi sınavsız src belgesi alma yolu iken diğeri sınavlı şekilde src belgesi alma yoludur. Herkesin sınavsız olarak Src Belgesi almayı istediğini biliyorum. Ancak bu herkes için maalesef mümkün değil. Sınavsız Src alabilmek için şartlarını sağlamanız gerekiyor. Sadece 25.02.2003 tarihinden önce ehliyeti olanlar sınavsız olarak src belgesi alabilirler. Bu tarihten sonra ehliyet almış olanlar için de Src Belgesinin nereden alınabileceğine aşağıda değindik.
1. Sınavsız Src Belgesi Nereden Alınır? – Src Muafiyet İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu bölümde sizlere sınavsız Src Belgesi almanın yolunu adım adım göstereceğim. Yaptıklarımın benzerini yapmanız durumunda sizin de bu bölümün sonunda Src Belgeniz olacak. Sınavsız Src Belgesi alabilmek için 25/02/2003 öncesinde alınmış bir ehliyetinizin olması gerektiğini tekrar ifade ediyorum. Bu tarihten sonra ehliyet almış olanların sınavsız olarak Src Belgesi almaları mümkün değildir. Bu kişilerin Src belgesi almak için yapmaları gerekenlere yazımızın devamında yer verdik. Onlar bu bölümü atlayabilirler ve aşağıda yer alan ilgili bölümden okumaya devam edebilirler.
2. Sınavsız Src Belgesi Alma (Görseller İle Anlatım)
1. İlk olarak E-Devlet e giriş yapıyorsunuz. Eğer E Devlet şifreniz yok ise herhangi bir Ptt şubesinden edinebilirsiniz.
2. Arama kısmına “Src Belgesi” yazıyorsunuz. Ve seçeneklerden “Muafiyet Src Belgesi Başvurusu(Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı)” sekmesine tıklıyorsunuz.
3. Açılan sayfadaki kısımları görseldeki, aşağıda açıklamalarına yer verildiği şekilde dolduruyorsunuz.
1 Nolu Kısıma: Görselde yer alan 1 nolu kısıma almak istediğiniz Src Belgesini yazıyorsunuz. 23/02/2003 den önce ehliyeti olanların bu işlemi yapabileceğini ifade etmiştik. Ehliyet durumunuza göre başvuru yapabileceğiniz belgeler aşağıda yer verdiğimiz şekildedir.
B Ehliyeti Olanlar; SRC 2 ve SRC 4 için,
C Ehliyeti Olanlar; SRC 2 ve SRC 3 için,
D Ehliyeti Olanlar; SRC 1 ve SRC 4 için,
E Ehliyeti Olanlar; SRC 1 ve SRC 3 için başvuru yapabilirler.
2 Nolu Kısıma: Bu bölüme ehliyetinizin üzerinde yazılı olan ili giriyorsunuz.
3 Nolu Kısıma: Bu bölüme ehliyetinizin üzerinde yazılı olan ilçeyi giriyorsunuz.
4 Nolu Kısıma: Bu bölüme ehliyetinizin üzerinde yer alan ve görselde nerede yer aldığını gösterdiğimiz ehliyet belge no’yu giriyorsunuz.
5 Nolu Kısıma: Bu bölüme yeni ve eski ehliyetin neresinde yer aldığını görselde gösterdiğimiz seri noyu giriyorsunuz.
6 Nolu Kısıma: Son olarak başvur butonuna tıklayıp işleminizi tamamlıyorsunuz.
4. Başvur butonuna tıkladıktan sonra işleminiz tamamlanıyor. Her bir Src belgesi için aynı işlemi tekrarlamalısınız. İşleminiz tamamlandıktan sonra Vakıf veya Halk bankalarından birisine gidip Tc kimlik numaranız ile 36 TL tutarındaki harç ücreti yatırmanız gerekiyor. 2 Belge alacaklar 36+36=72 TL yatıracaklar. Harç ücretini yatırdıktan sonra e-devletiniz üzerinden Src Belgenizin çıktısını alabilirsiniz. Şimdiden hayırlı olsun 🙂
Yazımızın bu kısmında 25/02/2003 tarihinden sonra ehliyet alanlar için src belgesinin nasıl alınacağına değineceğiz. Bu tarihten sonra ehliyet almış olanların sınavsız olarak src belgesi almaları ne yazık ki mümkün değildir. Her bir belge için ayrı ayrı sınava girmeleri gerekmektedir. Sınav sanılanın aksine kolay bir sınavdır. Mesleki sorular sorulduğundan birçok şoför soruları rahatlıkla cevaplayabilmektedir.
Bu aşama da tekrar hatırlatmak isterim ki Src 1 belgesini alanlar Src 2 belgesini; Src 3 belgesini alanlar ise Src 4 belgesini almış oluyorlar. Yani Src 1 ve Src 3 için sınava giren kişiler Src 1,2,3,4 belgelerini almış olurlar. Yani 2 sınava girerek dört Src Belgesine de sahip olabilirsiniz. Detaylar ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 911 25 04 numaralı telefonumuzu arayabilirsiniz
IV. Src Belgesi Nereden Alınır Ankara Keçiören?
Ensar Melik Src Kursu olarak Ankara Keçiören de faaliyet göstermekteyiz. Keçiören’in birçok yerinde şubemiz bulunmaktadır. adres ve telefon bilgilerini görüntülemek için tıklayabilirsiniz. Sizin de Src Belgesi, Psikoteknik Belgesi ve türevi diğer belgelere ihtiyacınız varsa çayımızı içmeye bekleriz.
Bu yazımızda elimizden geldiğince sizleri sıkmayacak açıklıkta bir yazı kaleme almaya çalıştık. Buna rağmen aklınıza takılan soruları aşağıda yorumlar kısmından bize sorabilirsiniz. En kısa zamanda cevaplayacağız. Mutlu günler dileriz.
Ben kamyon kullanıyorum. Yük taşıyorum ben hangi sınıf src alabilirim
Src 3 veya Src 4 alabilirsiniz yük taşımacılığı için.
Ben şuan D Sınıfına yazıldım hem yük hemde yolcu taşımacılığı src si alabilir miyim yardımcı olursanız sevinirim
Alabilirsiniz. Src belgesi alabilmeniz için B sınıfı ehliyetinizin olması yeterlidir. Yolcu ve Yük Src belgelerini iki ay içerisinde 2 ayrı sınava girmek suretiyle alabilirsiniz. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Src Belgelerini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 378 08 09 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
B sınıfı ehliyetimi 1989 ta altım ve şuan 23 + 1 munubus surermi
23+1 kullanamazsınız. 16+1 kullanabilirsiniz. 23+1 için D sınıfı ehliyet almanız gerekir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak biz de D sınıfı ehliyet vermekteyiz. Ankara da faaliyet gösteriyoruz. 0312 378 33 10 numaralı telefondan fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Selam benim 2003 5 ay E sinifim var degistigimde DE olmaz mi römörklü ben aldigimda kullaniyordu zannedersem otobüs scr sinirli mi acaba teşekkürler
2003 yılında alınan E sınıfı ehliyet ile otobüs ve kamyon kullanabilirsiniz. Dorseli araç ise kullanamazsınız. Siz aldığınızda da E sınıfı ehliyetiniz ile dorseli araç kullanılmıyordu. Muhtemelen yanlış hatırlıyorsunuz. Dorseli araç kullanabilmek için Ce sınıfı tır ehliyeti almanız gerekiyor. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Ce sınıfı ehliyet vermekteyiz. 0312 378 33 10 numaralı telefondan fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Ben iletişime geçmek istiyorum
Hasan bey merhaba, 0312 911 25 04 numaralı telefondan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Src2 belgesi alan psikoteknik belgeside almaak zorundami.( Ehliyetim 1997 den)
Psikoteknik belgesi ile Src belgesi farklıdır iki belgedir. Bu nedenden dolayı eski ehliyetiniz olduğu için Src Belgeniz var sayılsa bile, psikoteknik almanız gerekir. Psikoteknik alma işlemi 1 saat civarı süren kısa bir işlemdir. Ensar Melik Psikoteknik Merkezi olarak biz de Psikoteknik vermekteyiz. 0312 378 33 10 numaralı telefonumuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
dolmuş kullanacağım. src al dediler. bir sürü src var hangisini almalıyım.
Dolmuş kullanıyorsanız Src 2 almanız gerekiyor. İşleminiz ortalama 25 günde tamamlanır. Yani sınavdan başarılı olmanız durumunda 3 – 4 hafta içerisinde belgenizi alabilirsiniz.