B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır 2024

Bu yazımızda çok soru aldığımız B sınıfı ehliyetin hangi araçları kullanmaya imkan verdiği konusunu işledik. B sınıfı ehliyet sahiplerinin hangi kamyonetleri, minibüsleri kullanabildiğini sorularını cevapladık. Eski B sınıfı ehliyet ile yeni B sınıfı ehliyetin farkına değindik. Ayrıca eskiden B sınıfı ehliyet almış olanların avantajlı durumundan da bahsettik. Sizin de kafanızda B sınıfı ehliyet ile alakalı çok fazla soru var ise yazımızı okumaya devam ediniz.

Güncelleme: 25/01/2024 12:44

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? Ankara

Sorularınızı Aşağıya Yorum Olarak Bırakabilirsiniz. En Kısa Sürede Cevaplayacağız.

Bilindiği üzere ülkemizde en çok tercih edilen ehliyet türü B sınıfı ehliyettir. B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet kullanmak isteyenleri aldığı ehliyet türüdür. Ağır vasıta araçları kullanmak isteyen kişilerin de öncesinde B sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir. Daha sonra ise kullanmamayı düşündükleri aracın ehliyetini almaları gerekmektedir. Örneğin otobüs kullanmak isteyen bir kişinin önce B sınıfı otomobil ehliyeti alması gerekir. B sınıfı ehliyetini aldıktan sonra ise D sınıfı otobüs ehliyetini alması gerekmektedir. Ya da tır kullanmak isteyen bir kişi öncesinde B sınıfı otomobil ehliyeti almalı sonrasında ise C sınıfı kamyon ehliyeti almalıdır. C sınıfı kamyon ehliyeti aldıktan sonra ise Ce sınıfı tır ehliyeti almalıdır.

Yukarıdaki açıkmalardan da anlaşılacağı üzere B sınıfı ehliyet ehliyet alma sürecinin ilk basamağıdır. Sadece otomobil kullanacakların B sınıfı ehliyet dışında başka bir ehliyet almalarına gerek yoktur. Ağır vasıta araç kullanacaklar ise kullanmayı istedikleri ağır vasıta aracın ehliyetinden önce B sınıfı ehliyete sahip olmalıdırlar.

Peki B sınıfı ehliyet sadece otomobil mi kullanır? Bu durum B sınıfı ehliyeti aldığınız yıla göre farklılık göstermektedir. Ehliyeti aldığınız yıla göre B sınıfı ehliyet farklı türlerde kamyonet ve minibüsleri kullanmaya da imkan sağlayabilmektedir. Hadi gelin şimdi B sınıfı ehliyet hangisi araçları kullanır sorusuna adım adım cevap verelim.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Minibüsleri Kullanır?

B Sınıfı Ehliyet Hangi Minibüsleri Kullanır? Ankara

1 Ocak 2016 yılından sonra alınmış b sınıfı ehliyetler sürücü dahil 9 koltuklu minibüsleri kullanabilmektedir. Örneğin 23 Nisan 2019 yılında b sınıfı ehliyet alan bir kişi sürücü dahil 9 koltuğu bulunan minibüsleri kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken husus araç ruhsatında yer alan oturma yeri sayısıdır. Yani araç ruhsatında 16 oturma yeri olan bir minibüsün tadilat sonrası 7 koltuklu bir vip araca dönüştürülmesi durumunda, B sınıfı ehliyetiniz bu aracı kullanmanızı sağlamayacaktır. Trafik birimlerinin denetimi sonrası ehliyetinizin kapsamı dışında bir araç kullandığınızdan ehliyetsiz araç kullanma cezası ile cezalandırılma riskiniz bulunmaktadır. Böyle bir tadilat yapmanız halinde aracınızda fiili olarak bulunan koltuk sayısını ruhsatınıza işletmeniz gerekmektedir.

1 Ocak 2016 yılından önce alınmış alınmış B sınıfı ehliyeti olanlarda ise durum biraz daha farklıdır. Eski B sınıfı ehliyet sahipleri bu konuda daha avantajlıdırlar. Bu kişiler sürücü dahil 17 koltuğu bulunan minibüsleri kullanabilirler. Bunun nedeni 2016 öncesinde D1 sınıfı minibüs ehliyetinin bulunmamasıdır. 2016 yılından önce B sınıfı ehliyet alan kişiler, sürücü dahil 17 koltuğu bulunan araçları kullanabildiklerinden, yapılan değişiklikten sonra da bu hukuki statüleri korunmuştur.

Minibüs Ehliyeti Taksitli Ankara

Peki 2016 dan sonra B sınıfı ehliyet almış olanların 17 koltuklu minibüsleri kullanabilmeleri için ne yapmaları gerekir? Bu kişilerin D1 sınıfı ehliyet almaları gerekmektedir. D1 sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşında olmak gerekmektedir. D1 sınıfı ehliyetin detayları hakkında bilgi almak için 0312 911 25 04 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Otobüsleri Kullanır?

B Sınıfı ehliyet Hangi OtobüsleriKullanır? Ankara

Otobüs teknik olarak 17 koltuğun üzerinde oturma yeri bulunan araçlardır. Bu araçları kullanmak isteyen kişilerin D sınıfı otobüs ehliyetinin olması gerekmektedir. D sınıfı otobüs ehliyeti yolcu taşıyacak kişilerin alabileceği en büyük ehliyet türüdür. Römorklu otobüsler dışındaki tüm yolcu taşıma araçlarını kullanmaya imkan vermektedir.

B sınıfı ehliyet sahipleri, ehliyetleri ister yeni ister eski olsun otobüs kullanmazlar. Otobüs kullanabilmek için D sınıfı otobüs ehliyeti almaları gerekir. D sınıfı ehliyet alabilmek için aranan yaş şartı ise 24 tür.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Kamyonetleri Kullanır?

Ankara B Sınıfı Ehliyet Hangi Kamyonetleri Kullanır?

En çok soru aldığımız konulardan birisi de “B sınıfı ehliyet ile kamyonet kullanabilir miyim?” sorusudur. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. Yani B sınıfı ehliyetiniz bazı kamyonetleri kullanmaya imkan tanımaktadır. Ancak kullanacağınız aracın yüklü ağırlığının 4250 kg mı geçmemesi ve ruhsatta kamyon olarak nitelendirilmemesi gerekmektedir. Belirtmek isterim ki kullanacağınız araç ruhsatta kamyon olarak geçiyorsa o zaman B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanamazsınız. Örneğin bir aracınız var ve yüklü ağırlığı 4000 kg, ruhsatına da baktınız kamyon yazmıyor. O halde B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanabilirsiniz. Başka bir Örnek: Bir aracınız var ve yüklü ağırlığı 4000 kg ve ruhsatta kamyon olarak geçiyor. O zaman B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanamazsınız. Bu aracı kullanabilmek için C1 veya C sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.

Yukarıdaki açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere B sınıfı ehliyetiniz ile kullanılan aracın kamyon olarak nitelendirilen bir araç olmaması gerekmektedir. Çünkü B sınıfı ehliyet niteliği gereği otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilen ehliyet türüdür. Yüklü ağırlığı ne olursa olsun Ruhsatında kamyon olarak geçen bir aracı B sınıfı ehliyet ile kullanamazsınız.

B Sınıfı Ehliyet 6 Tekerli Araç Kullanabilir Mi?

B Sınıfı Ehliyet 6 Tekerli Araç Kullanabilir Mi? Keçiören

Ehliyetiniz ile kullanacağınız araçların belirlenmesinde teker sayısının bir önemi yoktur. Örneğin ruhsatta otomobil olarak geçen bir aracınız var ancak 6 tekerli bir araç. Bu aracı B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken husus aracın ruhsatta kamyon olarak geçmemesidir ve yüklü ağırlığının 4250 kg ‘ın üstünde olmamasıdır. Yani teker sayısının bir önemi bulunmamaktadır. 6 Değil 100 tekerli bir araç da olsa teker sayısının ehliyetinizin türüne bir etkisi yoktur.

Ancak belirtmek isterim ki piyasa da 6 teker veya 8 teker olarak yer alan araçların çoğu kamyon olarak tabir ettiğimiz yük taşıma araçlarıdır. Bu araçların çok büyük bir kısmını B sınıfı ehliyetiniz ile kullanılamamaktadır. Bundan dolayı 6 teker ve üzeri bir araç kullanmak istiyorsanız sıkıntı yaşamamanız için C1 veya C sınıfı ehliyet almanızı öneririm.

Özetle Olarak

Özet olarak belirtmek isterim ki, ehliyetiniz ile kullanabileceğiniz aracı biliyor olmanız önemlidir. Allah esirgesin bir kaza durumunda ehliyetinizin kullanmaya izin vermediği bir araç ile kaza yaparsanız, hukuken ehliyetsiz araç kullanarak kaza yapan kişi konumuna düşersiniz. Bu durumun sizi ciddi tazminatlar ödemek durumunda yada katlanmayı arzu etmediğiniz masraflara katlanmak durumunda bırakabilir. Bu nedenden dolayı aracınızı hangi ehliyet ile kullanacağınız noktasında tereddüt yaşıyorsanız daha büyük ehliyeti almayı tercih etmeniz faydalı olacaktır.

Bu yazımda elimden geldiğince B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır sorusuna cevap niteliğinde, açıklayıcı bir makale kaleme almaya çalıştım. Aklınıza takılan başkaca soruları aşağıda yorumları kısmından bizlere sorabilirsiniz. Eğer yeni ehliyet almayı düşünüyorsanız 0312 911 25 04 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişimi geçebilirsiniz.

Sonradan Genel Açıklama:

Değerli okurlarımız adaylarımızın çoğu telefon numaramızı arayıp ya da whatsapp üzerinden “filanca aracı hangi ehliyet kullanır” minvalinde sorular sormaktadırlar. Satış biriminde görevli arkadaşlarımız bu sorulara yoğunluktan dolayı cevap verememektedirler. Bu ve benzeri sorularınız var ise aşağıya yorum olarak bırakmanızı rica etmekteyiz. Sorularınızı aynı gün içeride cevaplamaya çalışacağız. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

“B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır” için 254 yorum

  1. Merhabalar benim ehliyeti aldığım tarih 1998 bu ehliyetle hiç bir işlem yapmadan 125 CC lik iki tekerlekli motosiklet kullanabilirmiyim çünkü bakanlık eğitim şartı istiyor ama benim ehliyetim eski olduğu için buna gerek yok diye biliyorum sizce iki tekerlekli motosiklet kullanabilirmiyim

  2. Ahmet dağlı

    Merhaba2009da Esınıfı ehliyet aldım tır dorseli yada açık tır beton silobası mikseri kamyon bunları kullanmak için hangi sınıf ehliyet olması lazim

    1. Ensar Melik Sürücü Kursu (Ankara-Keçiören)

      2009 E sınıfı ehliyetiniz ile Kamyon kullanabilirsiniz, tır kullanamazsınız. Tır kullanabilmek için Ce sınıfı tır ehliyeti almanız gerekiyor. Beton mikseri kullanabilmek için de beton mikseri operatörlüğü belgesi almalısınız. Ensar Melik Sürücü Kursları olarak tüm ehliyet sınıflarını veriyoruz. 0312 911 25 04 numaralı telefondan fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

  3. Irmak Öztürkler

    Ben bugün (10/12/2023) direksiyon sınavını geçtim. Kuşcağız şubesinden Mustafa ve Zafer Esen hocam sınavda yanımda bulunan kurum hocalarımdır. İkisine de teşekkür ediyorum. Sertifikamın da en kısa sürede çıkmasını arz ederim.

  4. Merhabalar hocam ben b eliyeti aldım 2021 de fort tiransit 12+1 veya 5+1veya2+1kulana bilemiyorum müyüm acaba cevap

    1. Ensar Melik Sürücü Kursu (Ankara-Keçiören)

      2021 B sınıfı ehliyetiniz ile 8+1 araç kullanabilirsiniz. 12+1 araç kullanamazsınız

  5. Merhaba. Öncelikle kolay gelsin. Ehliyetimi 2015 yılında B sınıfı olarak aldım. 2016 yılında çıkan BE sınıfı olan; römorklu araçları kullanabiliyor muyum? Bununla ilgili hiç bir yerde bir açıklama bulamadım. Yardımcı olur musunuz?

    1. 2015te aldığım B sınıfı ehliyet, 2016 yılındaki düzenlemeden doğan BE sınıfı ehliyeti kapsıyor mu?

  6. Hasan Çavuşoğlu

    1993 yılında aldığım B sınıfı ehliyeti değiştirmek istediğimde kardiyoloji Tiçari araç kullanamaz ibaresi yazdı. Transporter aracım var ruhsatta hususi yazıyor. yüklü ağırlığı 3000 kg B sınıfı ehliyetle kullanmamda sakınca varmıdır.

  7. merhaba bugün ensar melik sürücü kursuna gittim 1bucuk saatte bana psiko teknik verdiler bu kadar hızlı beklemiyordum teşekkürler. psikotekniğe yazılmak için gittim verip gönderdiler 🙂

  8. Cevabını aradığım net soru şudur; vw .transporter aracımın ruhsatında Kamyonet, Husisi, N1 sınıfı yazıyor. Bu araçla 750 kg üstü karavan çekmeyi planlıyorum, Bunu sürebilmek için ehliyetin BE sınıfı olması yeterlidir diyorlar. Doğru mudur? BE ehliyet yasal olarak yeterli midir? İlgili yazılı yasal düzenlemeyi nasıl veya nereden bulabilirim? Saygılar.

    Not: Ehliyetim 1984 yılında alınmıştır. B,B1,D1,F,M YAZIYOR

    1. Aracınız ruhsatta kamyonet olarak geçiyor ise 750 ile 3500 kg arası römorkları kullanmak için Be sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Üstü tonajlı araçlar için Ce sınıfı ehliyet almanızı öneririm. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Be ve Ce sınıfı ehliyeti biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 378 08 09 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    1. Kamyonet Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Aracınızın azami yüklü ağırlığı 3500 kg altı ise ve ruhsatta kamyonet ibaresi var ise bu arası B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Aksi durumda C1 ce C sınıfı ehliyet almanız gerekir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak biz de C ve C1 sınıfı ehliyeti veriyoruz. Ankara’da faaliyet gösteriyoruz. 0312 329 60 00 numaralı telefondan fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

    1. B sınıfı ehliyetiniz ile kamyon kullanamazsınız. C sınıfı kamyon ehliyeti almanız gerekiyor. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak C Sınıfı Kamyon Ehliyetini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  9. Yıldıray bulut

    2018 yılında aldığım ehliyetim de B B1 F M sınıfları var bu ehliyet ile 2006 model kamyonet im var yüklü ağırlığı 3500 kg bu aracı bu ehliyet ile kullanabilirmiyim tirafige gittiğimde yardımcı olmadılar biz bilmiyoruz dediler 2016 sonrası olduğu için başka bir minibüs arac ile ceza yedim bu ehliyet ile hangi araçları kullanabilirim ve ağırlıkları ne kadar olmasi gerekiyor detaylı bi bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler

    1. 2018 B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg mı geçmeyen kamyonetleri kullanabilirsiniz.

      1. 2011 B ehliyet aldım 6.teker kamyonet transit pigap kullanabilirmiyim benide aydınlatarsanız cok menmunolurum teşekkür

        1. B sınıfı ehliyetiniz ile ruhsatta kamyonet olarak geçen ve azami yüklü ağırlığı 3500 kg mın altında olan araçları kullanabilirsiniz. Aracınız bu kriterlere uygun ise B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanabilirsiniz.

      2. 2010 model Peugeot boxer Van ruhsatta özel motorlu karavan yazıyor azami yüklü ağırlığı 3500 kg B sınıfı ehliyet kullanabilir mi acaba

  10. 2015 yılında B ehliyet aldı bu ehliyet ile başkasına ait 3500 kg yi geçmeyen 6 teker ruhsatta ticari yazan kamyonet sürebilir miyim ?

    1. Evet kullanabilir. Ancak Src 4 ve psikoteknik belgelerinin de olması gerekir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Src belgesini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

      1. Merhaba
        1993 yılında aldığım B sınıfı ehliyet ile hususi kullanım amacıyla 9+1 minibüs (pegueot Expert traveller ) almayı planlıyorum Bu aracı kullanmak için harici bir ehliyet sınıfı src veya k belgesi gibi belgeler almaya gerek var mıdır? 2028 de ehliyet süresi bitiş görünüyor bu yenileme ile araç kullanımının nevi değişir mi? (2016 sonrası b yeterli değil d1 olmalı diye yazdığınız için soruyorum)

        1. 1993 B sınıfı ehliyetiniz ile 16+1 e kadar minibüsleri kullanabilirsiniz. Bahsettiğiniz araç ruhsatta 9+1 minibüs olarak geçiyor ise başka sürücü belgesine ihtiyacınız bulunmamaktadır. Araç ticari araç ise Src ve psikoteknik belgelerini de almanız gerekiyor. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Src ve psikoteknik belgelerini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

        1. Slm 2000 yılında b sınıf ehliyet aldim 2022 yılında yenilenmek için saglik raporu almak için hastaneye gittim kalp yetmezliği problem var kronik doktor muayene sonucunda 1. Sınıf sürücü olur verdi nufus gittiğimde d1 silindi
          Şimdi ne yapmam gerekiyor d1 için

          1. Ensar Melik Sürücü Kursu (Ankara-Keçiören)

            B sınıfı ehliyetinizi hangi yılda aldınız?

    2. Merhaba, b sınıfı ehliyet 125 cc motosiklet kullanmak için düzenleme yapılacak diye bir haber okudum. Bu doğru mu? Düzenleme ne zaman yapılacak bilginiz var mı?

    1. Aracınızın ruhsatta yazan azami yüklü ağırlığı 3500 kg nin altında ise ve aracınız ruhsatta kamyonet olarak nitelendiriliyor ise kullanabilirsiniz.

      1. Ehliyetin süresi bulunmamaktadır. Bu nedenden sahip olduğunuz ehliyetinizi sağlık durumunuz müsait olması şartı ile ömür boyu kullanabilirsiniz. Bağlı olduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğüne başvurup ehliyetinizi yeni tip sürücü belgesine çevirebilirsiniz.

  11. Merhabalar.
    B Ehliyetim Var. 3 Adet Sorum Var

    1- Başkasına Ait Olan Ford Transiti Kullanabilirmiyim. Ruhsatta Kamyonet Yazıyor ve Ticari Olarak Geçiyor. Sanırım 3500 kg yük taşıma hakkı var ona dikkat etmedim.

    2-Ben Bu Transit İle Bir İlden Başka Bir İle Kendi Eşyalarımı Taşıyacağım. Bu Yüzden Herhangi bir SRC Gerekiyor mu yok direk kullanabilirmiyim.

    3-Başka İlden Başka İle Giderken Kantarlara Girmek Zorundalığım Varmı ?

    1. Aracınızın azami yüklü ağırlığı 3500 kg ise ve ruhsatta kamyonet olarak geçiyor ise bu aracı B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. 3500 kg nin üstünde bir yüklü ağırlığa sahip ise C1 ve C sınıfı ehliyet almanız gerekir. Yük taşıyacağınız için Src 3 veya Src 4 belgelerinden birine sahip olmalısınız. Ayırıca, psikoteknik belgenizin de olması gerekir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Src ve Psikoteknik belgelerini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

      1. Cem Güroğlu

        Yukarıdaki yorumunuzda B sınıfı ehliyet ile 4250 kg kadar yüklü ağırlık ile kamyonet sürülebilir yazıyor? Hangisi doğru?

        1. Merhabalar, mülga mevzuata göre B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg’ye kadar olan araçları kullanabiliyordunuz. Buna ilave olarak 750 kg mı geçmeyen römorkları bu araçlara takabiliyordunuz. Bu şekilde 4250 kg yük taşıma kapasitesine sahip birleşik araçlar kullanılabiliyordu. Ancak artık B sınıfı ehliyetlere römork takılamamakta. Bu nedenden azami yüklü ağırlığı 3500 kg ye kadar araçları kullanabilirsiniz.

  12. Etem Sarıkaya

    2012 yılı b sınıfı ehliyetim var 15 kişilik minibüs kullanıyorum ruhsat da okul servisi yaziyor sıkıntı olurmu araç ağırlığı 3500

    1. 2012 b sınıfı ehliyetiniz ise 16+1 araç kullanabilirsiniz. Sizin ayrıca Src 1 ve 2 belgelerinden birine ve Psikoteknik belgesine de sahip olmanız gerekiyor. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Src ve Psikoteknik belgelerini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 09 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  13. Etem Sarıkaya

    2012 yılı b sınıfı ehliyetim var 15 kişilik minibüs kullanıyorum ruhsat da okul servisi yaziyor sıkıntı olurmu

      1. 2012 b sınıfı ehliyetiniz ile 16+1 araç kullanabilirsiniz. Sizin ayrıca Src 2 ve psikoteknik belgesine de sahip olmanız gerekir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Src 2 ve psikoteknik belgelerini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 09numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

          1. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg mı geçmeyen kamyonetleri kullanabilirsiniz. Bahsettiğiniz aracın ruhsatta yazan azami yüklü ağırlığı 3500 kg mın altında ise bu aracı B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Üstünde ise C snıfı ehliyet almanız gerekir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak C sınıfı kamyon ve Ce sınıfı tır ehliyetlerini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 09 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    1. 2019 b sınıfı ehliyet ile 12+1 araç kullanamazsınız. Sizin D1 sınıfı ve D sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak D ve D1 sınıfı ehliyeti biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    1. Ruhsatta kamyonet olarak geçiyorsa ve ruhsatta yazan azami yüklü ağırlığı 3500 kg nin altında ise B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz.

        1. Aracınız ruhsatta kamyon mu yoksa kamyonet mi olarak geçiyor? Bir de ruhsatta yazan azami yüklü ağırlığı nedir?

    1. Maalesef kullanamazsınız. Bahsettiğiniz aracı kullanabilmek için D sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak D sınıfı ehliyeti biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 378 08 09 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  14. Merhaba,
    SÜRÜCÜ BELGEMDE “SINIF” OLARAK “B” YAZILI OLUP 01.01.2016 tarihinden ÖNCE düzenlenmiştir (eski tip sürücü belgesi).
    I- Bunu Yeni (çipli) Ehliyetle Değiştirdiğimde sınıf olarak (B) yerine ARTIK NE GÖRÜNECEK?
    II- Eski (B) Sınıfı ehliyeti Yeni (çipli) Ehliyetle Değiştirdikten Sonra yeni EHLİYETİ:
    1) Normal Minibüste kullanabilecek miyim?
    2) Önceden Minibüs olup 5 yıldan sonra projeyle Karavana Dönüştürülmüş “MOTOKARAVAN” Minibüslerde kullanabilecek miyim?
    3) “ÇEKME KARAVANLARDA” kullanabilecek miyim?
    4) Doğrudan “KARAVAN OLARAK ÜRETİLMİŞ” KARAVANLARDA KULLANABİLECEK MİYİM?
    Saygılarımla.

    1. Merhaba, sorularınızın cevabı şu şekilde:
      I- Yeni sürücü belgesinde ehliyetiniz M, B1, B, D1 ve F olarak gözükecek.
      II-1) Ehliyetiniz ile 16+1 araç kullanabilirsiniz. Üstü koltuklu araçları kullanamazsınız.
      II-2) Proje değişikliğinden sonra aracınızın ruhsatta ne olarak tanımlandığına bağlı olarak sorunuzun cevabın değişir. Aracınız ruhsatta minibüs olarak tanımlı ise bu ehliyetiniz ile kullana bilirisiniz.
      II-3) 750 kg a kadar çekme karavan kullanabilirsiniz. Üstü için Be ve D1E veya DE ehliyetlerinden birini almanız gerekiyor. Biz de bu ehliyetleri veriyoruz.
      II-4) Doğrudan karavan olarak tanımlanmış araçların ruhsatta yazan özelliklerine göre bu sorunuzun cevabı da değişir.
      İyi günler diliyorum.

      1. Öncelikle ilginiz için sağ olun. Şu 3 konuda bilgilendirmeniz mümkün mü:

        1. Mevzuatta sanırım belirtilen “B sınıfı sürücü belgesi … sahibi, … ; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.” cümlesinde
        a. Hangi eğitimden ya da yetenek ve davranış sınavından söz ediliyor. Yeni ehliyeti aldığımda bu sınavlara girmem söz konusu olacak mı 4.250 kg için?
        b. “4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları”ndan kastedilen nedir, örnek vermeniz mümkün mü, bunlardan hangi araçları (mümkünse somut örnek vererek) anlamamız gerekiyor?
        2. Verdiğiniz II-4)’üncü cevabı biraz açabilir misiniz, lütfen? Örneğin araç ruhsatta açıkça “Karavan” olarak veya “MotoKaravan” olarak tanımlı olduğunda ruhsatta hangi özellik yazarsa “yeni B SINIFI EHLİYETİMLE” bu Karavanı (veya MotoKaravanı) kullanabilirim? (Not: II-2)’nci cevapla ilgili olarak, Motokaravan projeyle dönüştüğü halde mevzuata göre ruhsatta hala minübüs olarak tanımlı olabiliyor mu?)
        Saygılarımla.

        1. Konuya ilişkin tekbir mevzuat bulunmamakta. Bahsettiğiniz maddeleri nereden alıntıladığınızı bulamadım. Sorularınıza şu şekilde kısaca cevap vermem ise mümkün: 4250 kg bileşik araçtan kasıt, azami yüklü ağırlığı 3500 kg olan bir araca takılan 750 kg a kadar römorklardır. Sınavlardan kasıt yazılı ve direksiyon sınavlarıdır. Zira, ehliyetlendirme aşamasında başka bir sınav bulunmamaktadır. Kavan ile alakalı olan sorunuz çok kapsamlı bir soru bu soruya burada kısaca cevap vermem mümkün değil. Ancak şu şekilde söyleyebilirim. D,C ve Ce, De sınıfı ehliyetleriniz varsa ,istisnalar saklı kalmak kaydıyla, bütün karavanları kullanabilirsiniz. Motokaravan kullanmayı düşünüyorsanız D ve C ehliyetlerini almanızı, bu karavana römork takmak istiyorsanız Ce ve De sınıflarına ehliyetinizi yükseltmenizi öneririm.

    1. Bir sağlık ocağından sağlık raporu almanız ve sonrasında bu sağlık raporu ile nüfus müdürlüğüne gidip ehliyetinizi yenilemeniz gerekiyor.

      1. D1 ihtiyaç olmuyor yani minibüs kullanmayacağım. B bana yetiyor. Yinede değiştirmem gerekirmi?

        1. Ehliyetiniz eski ehliyet ise, bu ehliyetleri değiştirme süresi son yapılan ilan ile 31/12/2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu süreye kadar değiştirmeniz gerekiyor. D1 kullanmayacak olsanız dahi bu tarihe kadar değiştirmeniz isteniyor.

  15. Ben 1993 te e sınıf ehliyet aldim 2017 yeniledim 5 sene sürem doldu yenilenmeye gittim göz muayenesinde b alabilirsin dediler diye yazdi peki ben 14 arti bir minübus kullanabilir miyim

    1. Eğer ehliyetiniz yeni sınıf ehliyet kartı ise be arkasında D1 tanımlı ise 14+1 kullanabilirsiniz. Tanımlı değil ise 8+1 kullanabilirsiniz.

  16. Ruhsatta kamyonet ve yük nakli, hususi olarak işli, azami ağırlık 3500 kg, bu aracı B ehliyet ile kullanabilir miyim başka bir belge almama gerek var mı K veya src vb

    1. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg ye kadar olan araçları kullanabilirsiniz. Ticari taşımacılık yapacaksanız bu belgelere ilave olarak Src 4 belgesi ve Psikoteknik de almanız gerekir.

    1. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen kamyonetleri kullanabilirsiniz. Yani bahsettiğiniz aracı kullanabilirsiniz. Üstü araçları kullanamazsınız. Kullanabilmek için C1,C veya Ce sınıfı ehliyetlerden birisini almanız gerekir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak biz de C1,C ve Ce sınıfı tır ehliyetleri biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 378 08 09 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  17. Merhaba Ocak 2022 tarihinde yeni ehliyet aldım b sınıfı 5+1 hususî camlı Van kullanabilirmiyim azami ağırlığı 2700 kg

    1. Aracınız ruhsatta 5+1 olarak geçiyor ise B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanabilirsiniz.

  18. %53 işitme engelliyim ve her iki kulağımda cihazlar mevcut. Daha önceden eski tip ehliyetim H idi, sonradan yakın zamanda engelli B olarak yeniledim. E-devlet’te ehliyet hakkında biraz bir şeyler kurcalarken, “kamyonet ruhsatlı araç kullanabilir” izni çıkmış ama emin olamadım. Her yıl muayeneye giren Fiat Doblo, Opel Combo gibi araçları kullanma şansım var mıdır? Eskiden beridir “işitme engelli kamyonet ruhsatlı araç kullanamaz” yasağını aklımdan çıkaramadığım gibi, sürekli iki yılda bir muayeneye giren hafif ticarilere öncelik tanır oldum.

    1. Azami yüklü ağırlığı 3500 kg mı geçmeyen kamyonetleri B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Ruhsatta ticari olarak belirtilen araçları kullanabilmeniz için, Src ve Psikoteknik Belgelerine de sahip olmanız gerekir. Ancak kullanacağınız aracın engel durumunuza göre özel tertibatlı olması gerekmektedir.

  19. Abi ben B ehliyetimi yeni aldım pikap minibüs türlerini src siz kulanabilirmiyim ve her hangi bir polis kontrol noktalarında cezai işlem uygulanırmı?

    1. +Araçlar ruhsatta ticari olarak geçiyor ise Src ve Psikoteknik olmadan bu araçları kullanamazsınız. Bahsettiğiniz araçlar ruhsatta hususi olarak geçiyor ise 8+1 koltuklu araç kullanabilirsiniz B sınıfı ehliyetiniz ile. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Src ve Psikoteknik belgelerini vermekteyiz. Fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  20. Stajer puanımda 10 puanım kaldı bu puan bittiğinde ne oluyor ve ehliyetime motor ehliyeti akletsem puanımı ayırıyormu yoksa berabermi hesaplanıyor stajer puanım tekrardan yükselirmi

  21. Merhaba;1998 yılında B sınıfı ehliyet aldım 2018 yılında ise yeni ehliyetle değiştirdim ama ehliyette yeni fark ettim ki minibüs D1 işaretli değil. Neden olabilir? Bu konunun gözlük ile alakası varmı? Yoksa düzeltilmesi için nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. 1998 yılında aldığınız ehliyette D1 sınıfının tanımlı olması gerekiyor. Bir hata yapılmış. Ehliyeti aldığınız nüfus müdürlüğüne dilekçe ile başvuruda bulunup düzeltilmesini talep edebilirsiniz.

      1. Ehliyet sınıfım B araç transit 6 teker 5 koltuk uzun kasa hususi olarak geçiyor araç bu aracı kullanabiliyorum diymi

        1. Aracınız ruhsatta kamyonet olarak mı yoksa kamyon olarak mı geçiyor? Bir de ruhsatta yazan azami yüklü ağırlığı nedir paylaşırsanız bilgilendireyim.

          1. Merhaba 2018 de b sınıfı ehliyet aldım 7+1 veya 8+1 transporter karavela münübüs kulanabilirmiyim koltuk sayısında bi sorun yoksa örneğin surucu dahil 9 koltuksa ve 9 kişi bildirirsen kulanabilirmiyim ceza yermiyim trafik polisleri kafasına göre ceza yazıyor bazen

          2. Ensar Melik Sürücü Kursu (Ankara-Keçiören)

            2018 B sınıfı ehliyetiniz ile sürücü dahil 9 koltuklu araçları kullanabilirsiniz. Aracınızın ruhsatta otomobil olarak geçmesi gerekir.

          1. 1998 B sınıfı ehliyetiniz ile ruhsatta otomobil ve kamyonet olarak tanımlı araçları kullanabilirsiniz. D1 ehliyetinizin süresi dolmuş olsa da dahi, kamyonet kullanmanıza bir mani bulunmamaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken husus B sınıfı ehliyetinizin süresinin dolmamış olmasıdır. Çünkü kamyonet kullanmanıza imkan sağlayan ehliyet D1 sınıfı ehliyetiniz değildir, B sınıfı ehliyetinizdir. Özetle, B sınıfı ehliyetinizin süresi dolmamış ise kamyonet kullanabilirsiniz.

    2. Cengiz Kaşkaya

      Merhaba,1987 yılından beri B sınıfı ehliyetim var,şu anda 9+1 ticari minibüs kullanıyorum.yeni ehliyet D1 ehliyet kısmında geçerlilik süresi 2021 yılında bitmiş gözüküyor.B sınıfı ehliyet süresi 2026 yılında bitiyor,mevcut durumda minübüs kullanmaya devam edebilirmiyim,trafik kontrollerinde sorun yaşamadım ancak D1 geçerlilik tarih süresi kafamı karıştırdı,teşekkürler

      1. Mevcut durumda Otomobil kullanabilirsiniz ancak 9+1 araç kullanamazsınız. Şuan farkında olmasanız da ehliyeti olmayan bir kişi statüsünde 9+1 kullanmaktasınız. Sizin bir sağlık ocağına gidip sağlık raporu alıp sonrasında nüfus müdürlüğünden ehliyetinizi yenilemeniz gerekiyor. Bir kursa yazılmanıza gerek bulunmamakta. Yeni sağlık raporunuz ile nüfus müdürlüklerine müracaat edip ehliyetinizi yenileyebilirsiniz.

        1. As Onur Bey. 2013 B sınıfı ehliyet ile 16+1 araç kullanabilirsiniz. Bahsettiğiniz ambulans veya okul servisi ruhsatta 16+1 olarak tanımlı ise bu araçları da kullanabilirsiniz. Aksi taktirde kullanamazsınız.

      1. Merhaba benim 2022 tarihli B b1 fm ehliyetim var ve benim kamyonet ruhsatli 2015 doblom var bu aracimi trafikte sürebilirmiyim sıkıntı olurmu acil net cvp lütfen

        1. Aracınızın ruhsatta yazan azami yüklü ağırlığı 3500 kg nin altında ise B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanabilirsiniz.

      1. Karavan hastası

        Merhabalar,
        BMC probus şehir içi otobüs hattan çıktı ve biz bunun içini boşalttık.
        Teknik çizimleri bitti ve 4 yolcu +1 sürücü emniyet kemer donanımlı motokaravan olarak kullanacağız. Diger alanlar yatak odası banyo tuvalet yemek masası dolap mutfak bölümü ve bu alanların ekipmanı ev eşyaları ile donatıldı.
        Soru- bu aracı B sınıfı ehliyetli kullanabilir miyiz?

        Soru- teknik donanımına yer alan römork çeki demirine ağırlığı 750 kg altında römork bağlayıp çekebilir miyiz? BE ehliyeti olmadan…

        1. Aracınızda bahsettiğiniz değişiklikleri yaptıktan sonra aracınızın ruhsata ne olarak işletildiğine göre sorunuzun cevabı değişir:

          Birinci ihtimal: Yaptığınız değişiklik, aracın ruhsatta tanımlı statüsünde bir değişikliğe sebep olmuyor ise, yani ruhsatta yazan statüsü otobüs olarak geçmeye devam ediyor ise o zaman B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanamazsınız. D sınıfı ehliyetinizin olması gerekir. Karayolları trafik mevzuatına göre D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacakların DE sınıfı ehliyet alması gerekir. 750 kg altı için bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenden 750 kg altı römork kullanımlarında D sınıfı ehliyet yeterlidir.

          İkinci İhtimal: Yaptığınız değişiklik sonrası aracınızı otomobil olarak işletebilirseniz, B sınıfı ehliyet bu aracı kullanmada yeterli olacaktır. Nitekim 4+1 bir aracı otomobil olarak ruhsata işletmek mümkündür. Trafik mevzuatına göre otomobil: “Yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır”. Aracınızı ruhsata otomobil olarak işletmeniz halinde, 750 kg römork için Be sınıfı ehliyet almanız gerekir. Çünkü B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römorklı araçları için Be sınıfı ehliyet almanız gerekir.

          Sorularınızı yönelttiğiniz alan oldukça fazla yasal boşluğun bulunduğu bir alandır. Bu nedenden uzun vadede sıkıntı yaşamamanız adıma DE sınıfı ehliyet almanızı önerir, kazasız günler dilerim.

  22. Merhaba yazınız çok yararlı olmuş bayağı bilgi aldım çok teşekkür ederim öncelikle. sizden şunu öğrenmek istiyorum; chrysler voyager marka aracın bazı modelleri otomobil bazı modelleri kamyonet olarak geçiyor ruhsatta. ağır vasıta değil aslında araç ama, kamyonet ruhsatlı olan modeli b sınıfı ehliyetle kullanabilir miyim? ehliyeti 2021 yılında aldım.

    1. Kamyonet olarak geçen modeli de B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Ancak aracın ruhsatta geçen azami yüklü ağırlığının 3.500 kg’ nin altında olması gerekmektedir. Buna dikkat etmelisiniz.

    1. Otomatik şanzımanlı araç için alınan ehliyetlerde 14 kısıtlama kodu bulunur. Bu koda sahip bir ehliyetiniz var ise sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilirsiniz. Yarı otomatik veya manuel şanzımanlı araç kullanmazsınız. Bu tür araçları kullanabilmek için tekrar bir sürücü kursuna yazılı B sınıfı manuel şanzımanlı sürücü belgesi almanız gerekir. Sürücü kursuna yazılmanız durumda yazılı sınavdan muaf sayılırsınız. Sadece direksiyon sınavına girerek ehliyetinizi alabilirsiniz.

      1. Merhaba Kapadokya da balon firmasında arazi aracı Toyota hulix ve bolanu taşımak için arkasında römork var (B) ehliyetle aracı römork la kullanabilirmiyim teşekürler

        1. B ehliyeti ile 750 kg a kadar(750 kg dahil) araç kullanabilirsiniz. Bu tonajın üstü römorklar için, Römork un taşıma kapasitesine göre Be, Ce ve C1e ehliyetlerinden birini almanız gerekir. Tüm bu ehliyetleri vermekteyiz. 0312 378 33 10 numaralı telefondan fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

          1. B ehliyet yeni aldım benim araç açık kasa kamyonet geçiyor azami yüklü 3500 kullabilirmiyim

          2. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg ı geçmeyen araçları kullanabilirsiniz.

          3. karayolları 86. madde römork takarak araç kullanma başlıklı madde: B sınıfı ehliyetle sraçlarına 750 kg dahil 750 kg kadar hafif römorkmtakabilirler,?75. madde: B sınıfınehliyetle azamimyüklü ağırlığı 4.250 kg geçmemek kaydıyla birleşikmaraç kullanabilirler, bu konu cimere sorularakdandoğrulanmıştır, bilginize

  23. Merhabalar 2017 yılında b ehliyeti aldım transit costum kullanabiliryim. Araç ticari ruhsatlı ve kamyonet ağırlık ise 3100’dür. Ticari ruhsatlı ama şuan ticari amaç için kullanmıyorum. Günlük amaç için kullanabilirmiyim.

    1. Azami yüklü ağırlığı 3100 kg ise ve ruhsatta kamyonet olarak geçiyor ise B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanabilirsiniz. Ancak araç ruhsatta ticari olarak geçtiğinden Src 4 ve psikoteknik belgenizin de olması gerekir. Sizin aracı hususi olarak kullanmanız durumu değiştirmez. Ruhsattaki kullanım amacı esastır. Ensar Melik sürücü kursu olarak Src 4 ve psikoteknik belgelerini vermekteyiz. 0312 378 08 09 numaralı telefondan sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

        1. Aracınız ruhsatta kamyonet olarak geçiyorsa ve azami yüklü ağırlığı 1750 kg ise bu aracı 2019 B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Ticari amaçla yük taşıyacak iseniz Src 4 ve Psikoteniknik belgelerinizin de olması gerekmektedir. Ensar Melik Sürücü kursu olarak Src 4 ve Psikoteknik vermekteyiz. Fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi almak için 0312 378 08 09 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  24. B ehliyetimi yeni aldım. bizim ford transit var azami yüklü ağırlığı 3900 kg yalnız ruhsatta ”kamyonet (ba kamyon) yazıyor. arabayı kullanabilir miyim?

    1. Bu aracı kullanabilmek için C1 veya C sınıfı ehliyet almanız gerekmektedir. 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen araçları kullanmak için C1 ehliyeti de yeterli olacaktır. Ancak C sınıfı ehliyet, C1 i de kapsadığından; C sınıfı ehliyet almanızı önerim. Ensar Melik sürücü kursu olarak C1 ve C sınıfı ehliyetleri vermekteyiz. Fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

      1. Hocam merhabalar transit jumbo net kg 2220 azami yuklu agirligi 3500 2022 yilinda ehliyeti b ehliyeti aldim yeterli acaba

  25. Merhaba hocam 1991 yılında c sınıfı ehliyet aldım 2021 yılında ehliyetimi yenilerken gözlüklü olarak b sınıfına düştü ben kaç koltuklu münübüs kullanabilirim. Teşekkür ederim

    1. 1991 yılında aldığınız C sınıfı ehliyet ile 16+1 araç kullanabilirsiniz. Ehliyeti yenilediğinizde M, B1, B, D1, C1, C sınıfı ehliyetlerin almış olarak gözükmeniz gerekiyor. Eğer sadece B alınmış olarak gözüküyor ise, nüfus müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurup düzeltme talep edebilirsiniz.

  26. hocam ehliyeti 2017 yılında aldım b sınıfı ehliyetle 12+1 hususi minibüs kullanabilirmiyim araç (renault trafic )

    1. Maalesef kullanmazsınız. D1 sınıfı veya D sınıfı ehliye almanız gerekir bu aracı kullanabilmek için. Ensar Melik Sürücü kursu olarak D1 ve D sınıfı ehliyetleri vermekteyiz. 0312 378 08 09 numaralı telefondan sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

  27. merhaba, yeni aldığım ehliyetimle wolksvagen transporter aracını kullanabilir miyim? kamyonet olarak geçiyor, 5+1 koltuk sayısı.

    1. 21 yaşından doldurmuş olanlar tır ehliyeti alabilirler. O nedenden siz de alabilirsiniz. Ensar Melik olarak tır ehliyeti, kamyon ehliyeti, Src Belgesi, Psikoteknik belgesi gibi ihtiyacınız olan tüm belgeleri vermekteyiz. Fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi almak için 0312 378 08 09 dan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  28. Hocam 16.12.2019 da b sinifi ehliyetimi aldim kamyonetim 4100 tonaj li aracim 2006 model kullanmamada bi sikinti olur mu yoksa ehliyetimi yukseltmem mi lazim

    1. Mevzuata göre B sınıfı ehliyetiniz ile yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları kullanabileceğiniz belirtilmiştir. Birleşik aracın tanımına ise yer verilmemiştir. Uygulamada azami yüklü ağırlığı 3500 kg mı geçen araçları B sınıfı ehliyet ile kullananlara ceza kesildiği görülmektedir. Bu nedenden, sıkıntı yaşamamanız için C1 veya C sınıfı ehliyet almanızı öneririm. Yaşınız 21 in üstünde ise C sınıfı alabilirsiniz. C sınıfı ehliyet C1 de kapsamaktadır. Ensar Melik sürücü kursu olarak C ve C1 sınıfı ehliyet vermekteyiz Fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi almak için 0312 378 08 09 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  29. C1 sınıfı ehliyet ile 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon, kamyonet ve çekicileri kullanabilirsiniz. C sınıfı ehliyet ile ise 7500 kg’ ın üstünü de kullanabilirsiniz. Her iki ehliyet türünde de sadece direksiyon sınavına giriyorsunuz. İleriye dönük düşünürseniz C sınıfı daha mantıklı. C sınıfı, C1 sınıfını kapsamakta. Ancak C1 de şuan ki koşullarda işinizi görür. Fiyat ve sınav tarihleri için 0312 378 08 09 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

      1. B sınıfı ehliyet ile kullanamazsınız. C1 veya C sınıfı almanız gerekir. Normalde kantar ağırlığı ile azami yüklü ağırlığın aynı olması gerekir. Sizin ruhsatınızda neden bu iki ağırlık türü ayrılmış anlam veremedim.

  30. Merhaba hocam,
    B Sınıfı ehliyeti 2008 de aldım. Münibüsten yapılmış motar karavan kullanabilirmiyim.

    1. Aracın ruhsatta ne olarak tanımlandığına göre sorunuzun cevabı değişir. Eğer araç ruhsatta minibüs olarak tanımlı ise 16+1 e kadar 2008 yılında aldığınız B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Kamyonet olarak tanımlı ise azami yüklü ağırlığının 3750 kg ı geçmemesi gerekir. Aracınızın karavan yapmak için yaptığınız değişiklikleri de ruhsatınıza işletmeniz gerekir. Değişiklikler ruhsata işlendikten sonra da minibüs olarak geçiyor ise 16+1 e kadar kullanabilirsiniz.

  31. Mehmet Ali Şahin

    Merhaba 2016 öncesi B sınıfı ehliyete sahibim. C sınıfı ehliyet almayı düşünüyorum. Src3 ve src4 belgeleri farklı ehliyet sınıflarında (B,C) farklı özellikleri barındırıyor mu? Yoksa her sınıfta aynı işi mi görüyor?

    1. Src belgesi her ehliyet sınıfı için aynı işi görmektedir. Src 1 ve Src 2 yolcu taşıyanların; Src 3 ve Src 4 yük taşıyacakların almaları gereken mesleki yeterlilik belgesidir. Ehliyet sınıfına göre değişiklik göstermez. Ensar Melik Sürücü Kursları olarak Src belgesi ve Psikoteknik raporu vermekteyiz. Fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi almak için 0312 329 60 09 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

  32. Hocam ehliyetimi yeni aldım transit tarzı araçla kargo işi yapmak istiyorum ticari araç yani. B sınıfı ile kullanabiliyormuyum ?

    1. Transit türü araçlar farklı şekillerde nitelendirilebiliyorlar. Bazıları kamyonet olarak nitelendirirken, bazıları minibüs olarak nitelendiriliyor. Kullanacağınız aracın ruhsatta yer alan bilgilerine bakıp söylerseniz ona göre detaylı bilgi verelim. Ayrıca sizin Src Belgesi ve Psikoteknik de almanız gerekiyor. Tüm bu belgeleri vermekteyiz fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi almak için 0312 378 08 09 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

        1. Alacağınız belgeye göre sorunuzun cevabı değişmekte. B sınıfı için soruyorsanız ortalama 2,5-3 ay civarı sürüyor. Ağır vasıta ehliyetleri için 1,5 ay civarı sürüyor. Src belgesi için 25-30 gün civarı. Her bir belgenin işlemi farklıdır.

  33. B sınıfı ehliyetiniz var ise C1 sınıfı ehliyet için sadece direksiyon sınavına gireceksiniz. Yazılı sınavdan muafsınız. 4250 kg ile 3500 kg meselesi şu şekilde: B sınıfı ehliyetiniz ile otomobil ve kamyonet kullanabilirsiniz ancak kamyon kullanamazsınız. Mevzuata göre kamyonet azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Ayrıca b sınıfı ehliyetiniz azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. Ancak bu araçların kamyon olarak nitelendirilen araçlardan olmaması gerekmektedir. Özetle kamyonet veya otomobil olarak nitelendirilen ve azami yüklü ağırlığı 4250 kg ı geçmeyen bir aracınız var ise bu aracı B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Bu mesele ile alakalı mevzuatta çelişkili ifadelere yer verilmiştir. Her hâlükârda sıkıntı yaşamanız için C1 veya C sınıfı ehliyet almanızı öneririm.

    1. Her kursun aracı farklıdır. Yazılacağınız kursa göre sorunuzun cevabı değişir. Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen herhangi bir araç ile eğitiminiz ve sınavınız yapılabilir.

        1. Merhaba Src 4 alırsanız yurt içinde yük taşıyabilirsiniz. Src 4 üb kapsadığı bir belge bulunmamakta. Src 3 alırsanız Src 4 ü de kapsar. Src Belgesini Ensar Melik olarak biz de vermekteyiz. 0312 329 60 09 numaralı telefonumuzdan fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

        1. Elimize şuan için bu yönde ulaşmış bir yazı yok. Eskiden bu şekilde bir düzenleme yapılmıştı. Tekrar yapılabilir.

      1. Hocam şimdi ehliyet ilkokul diploması veya okuryaza belgesi istiyor bence lise diploması düzenlemesi getirilmez çünkü karayolları 76. Madde de sadece okur yazar olmak şart eğer lise diploması olursa birçok kişi alamaz o yüzden gelmez benim düşüncem bu yönde

        1. Bu yönde bir düzenleme yapılmaması ekmeğini bu işten çıkartacak birçok insanımızın önünün tıkanmaması açısından önemli tabi. Ancak devletin ne yapacağı pek belli olmuyor maalesef. Umarım yapılmaz. Ancak bu yönde düzenleme yapılacağı dair bize de ulaşan birkaç söylenti var.

      2. Hocam kolay gelsin birkaç sorum var
        1)Hocam benim b sınıfı ehliyetim var diyelim azami yüklü ağırlığı 4000 kg lık bir kamyoneti boşta sürebilirim yüklersem de azami yüklü ağırlığı 4250 kg ı geçmeyecek şekilde yüklersem yine sürebilirim değil mi
        2)Hocam C sınıfı ehliyet 14+1 minibüs sürebiliyormuş doğru mu

        1. Merhaba, sorularınızın cevabı şu şekilde:
          1) Kamyonetin ruhsatta yazan azami yüklü ağırlığına bakmanız gerekiyor. Azami yüklü ağırlığı 3500 kg nin altında ise dolu da olsa boş da olsa o kamyoneti kullanabilirsiniz.
          2) C sınıfı ehliyet ile 14+1 kullanamazsınız. 14+1 için D1 ehliyetinizin olması gerekir.

      3. Hocam peki 4250 kg ise süremez miyiz sürebilirsin diyenler oldu yazınızda ki birleşik araçtan kastınız nedir acaba

      4. Mevzuata göre, B sınıfı ehliyetiniz ile 4250 kg a kadar kadar birleşik araçları kullanabiliyorsunuz. Ancak bu birleşik araçlardan ne anlaşılması gerektiği açıklığa kavuşturulmamıştır. Mevzuata göre B sınıfı ehliyet, kamyonet ve otomobil kullananların almaları gereken ehliyet türüdür. Mevzuata göre kamyonet azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıttır. Bu nedenden azami yüklü ağırlığı 3500 kg ı geçen araçlar kamyonet olarak nitelendirilmemesi gerekir. Ancak uygulamada bu ağırlığı geçmesine rağmen ruhsatta kamyonet olarak işlenmiş araçlar bulunmaktadır. Özetle bu durum net olmayan muğlak bir durumdur. Bu nedenden sorun yaşamamanız için C1 veya C sınıfı ehliyet almanızı öneriyorum.

  34. 10.06.2016 b sınıfı ehliyet e
    sahibim koltuk sayısı 17 olan munubus kulana biliyormuyum acaba.

  35. 2014 yılında aldığım b sınıfı ehliyetim var kamyonet alacağım src4 ve pisikoteknik dışında k belgeside almam lazımmı kendim hususı kullanacağım ticaride çalışmayacağım

    1. K belgesi ile alakalı hususları ulaştırma bakanlığı ile görüşmeniz gerekmektedir. K belgeleri Ulaştırma Bakanlığı tarafından nakliyat işleri yapan kişileri verilen belgelerdir. Bu konuda kapsamlı bilgimiz bulunmamakta maalesef.

  36. Ramazan Yıldız

    Hocam b ehliyetimi 1 ay önce aldım d ehliyetine yükseltmek istiyorum ne kadar süre beklemem lazım d ye yükseltmek icin

    1. Ortalama 45 gün içerisinde işlemleriniz tamamlanır. 24 yaş ve üzerinde iseniz hemen yazılabilirsiniz beklemenize gerek yok. 0312 329 60 00 numaralı telefonumuzdan sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

  37. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilirsiniz. 4250 kg ın üstündeki araçlar için aracın niteliğine göre C,C1 veya Ce sınıfı ehliyetlerden birini alanız gerekir.

    1. Hocam mesela aracım 2 ton olshn ve ruhsatta kamyonet diye geçsin ruhsatta 4400 kg azami yüklü ağırlığı yazarsa ben yüklediğimde 4100 kg olsa sürebilir miyim

      1. Hayır süremezsiniz. Siz ne yük atarsanız atın, azami yüklü ağırlığına bakmanız gerekiyor. Yük attığınızda başka atmadığınızda başka bir ehliyet ile aracı kullanma şeklinde bir uygulama yok.

          1. C1 sınıfı sürücü belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir. Ce tır çekici ehliyetidir. Minibüs ile bir alakası bulunmamakta.

    1. D ve D1 ehliyetin fiyatları ve sınav tarihleri hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefonumuzdan bizimle ikletişime geçebilirsiniz.

    1. Aracınızın ruhsatında, azami yüklü ağırlık diye bir bölüm bulunmakta, o bölümde yazan kg değerini dikkate almanız gerekiyor. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları kullanabilirsiniz.
      Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonetlere panelvan denmekte. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan panelvanları kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, ruhsatta yazan azami yüklü ağırlığı dikkate almanızdır. Sıkıntı yaşamamanız açısından size C1 veya C sınıfı ehliyet almanızı öneririm. C sınıfı ehliyet almanız durumunda tır dışında tüm yük taşıyan kamyon ve kamyonetleri kullanabilirsiniz. Ayrıca sizin K belgenizin, Src 4 belgenizin, psikoteknik raporunuzun da olması gerekmekte. Ensar Melik olarak tüm bu belgeleri veriyoruz. Fiyat ve sınav bilgisi için 0312 329 60 09 numaralı telefonumuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

      1. Hocam az önce baktım aracın azami yüklü ağırlığı 3.200 kg yazıyor araba kendisi 1.500 kg yani 1.700 kg yük atabiliriz heralde ama biz bazen 2.500 kg yük atıyoruz çevirmelerde sıkıntı olur mu olursa ehliyet tipi fark eder mi
        Bide hocam kamyonet olaran b sınıfı ehliyetle aracın boş ağırlığı kaç kg ı geçmemesi lazım

        1. Boş ağırlık kullanılacak aracı belirlemede dikkate alınan bir kriter değildir. Aracınızın azami yüklü ağırlığı 3.200 kg ise ve ruhsattta kamyonet olarak geçiyor ise, siz bu aracı B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Src 4 ve psikoteknik belgelerinizin de olması gerektiğini tekrar hatırlatırım. Azami yüklü ağırlığın üstünde yük taşıyorsanız veya bahsettiğim belgeleriniz yok ise çevirmelerde sıkıntı olur. Ehliyetinizi büyütseniz de, aracınızın azami yüklü ağırlığının üstünde yük taşıyamazsınız.

          1. Hayır kullanamazsınız, boş olduğunda farklı bir ehliyet ile dolu olduğunda farklı bir ehliyet ile kullanma şeklinde bir uygulama yok. Boşta kullansanız azami yüklü ağırlığına göre ehliyetinizin olması gerekiyor.

      2. B sınıf ehliyetimi 01.12.2021 tarihinde aldım Bu ehliyet ile çift kabin kamyonet süre bilirmiyim

  38. Merhaba, sorularınızın cevapları şu şekilde:
    1) K belgesini Ulaştırma Bakanlığınca verilmekte. Bakanlık personeline sormanız durumunda daha sağlıklı bilgiler alabilirsiniz.
    2) Ruhsatta yazan yüklü ağırlığını dikkate almanız gerekiyor.
    3) B sınıfı ehliyetiniz var ise Src 4 alabilirsiniz.

    Src belgelerini ve psikoteknik raporunu ENSAR MELİK sürücü kursu olarak biz de vermekteyiz. Detaylar için 0312 378 08 09 numaralı telefonumuzdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    1. Hocam bizim transitin ruhsatina baktım kamyonet olarak geçiyor ve azami yüklü ağırlığı 5 ton yazıyor ben 5 ton atarsam b sınıfı ehliyet ile sürebilir miyim

      1. Hocam bir yerde okudum 3.500 kg ı geçmeyecek olan kamyonetleri sürebilir yazıyor onu açıklar mısınız bide transit 2400 kg 1.800 kg azami yükliyebilirim değil mi

        1. Yüklü ağırlığı 3.500 kg a kadar olan araçlar kamyonet olarak nitelendiriliyor. Aracın ağırlığına değil, aracın azami yüklü ağırlığına bakmanız gerekiyor. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 3500 kg ye kadar olan ve ruhsatta kamyonet olarak geçen araçları kullanabilirsiniz. Okuduğunuz yerde bu kastedilmiştir muhtemelen.

      2. Azami yüklü ağırlığı 5 ton ise B sınıfı ehliyetiniz ile kullanamazsınız. Yük atmasanız da o aracı b sınıfı ehliyet ile kullanamazsınız. C1 veya C sınıfı ehliyet almanız gerekir.

        1. Yani azami yüklü ağırlığı 3500 kg yoksa 4250 kg geçmemesi lazım anlayamadim hocam bide bizim araç kantara girmiyor biraz fazla yük atarsam azami yüklü ağırlığının üstünde çevirmelerde sıkıntı olur mu çünkü ben birkaç defa gördüm

        2. Yasal değil, çevirmede ne olur bilemiyorum 🙂 4250 kg a kadar birleşik araçları kullanabileceğiniz ifade ediliyor mevzuatta.

  39. 2020 yılında almış olduğum B sınıfı ehliyet ile cinsi minibüs,ağırlığı 2445kg,
    14 koltuklu ford transit aracı kullanabilir miyim?

    1. Hayır kullanamazsınız. Bunun için D1 veya D sınıfı ehliyet almanız gerekir. D1 ehliyet için 21, D ehliyet için ise 24 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak D1 ve D sınıfı ehliyet vermekteyiz. 0312 378 08 09 numaralı telefonumuzdan fiyat ve diğer detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.

        1. Koltuk sökerek sürücü koltuğu dahil 9 koltuğa indirebilirseniz ve bu durumu ruhsata işletirseniz kullanabilirsiniz.

          1. 21.10.2020 yılında ehliyetimi aldım 6 tekerlekli Kamyonet kullana bilirmiyim azami ağırlık 3800

          2. Aracınız ruhsatta ne olarak geçiyor? Kamyon mu, yoksa kamyonet mi?

  40. 2012 transporter aracım var ruhsatta kamyonet olarak geçiyor B sınıfı ehliyet kullanıyorum bir sıkıntı olur mu ??

    1. Aracınızın yüklü ağırlığı 4250 kg mı geçmiyor ise B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz. Geçiyorsa C1 veya C sınıfı ehliyet almanız gerekir. Yüklü ağırlığını öğrenmek için ruhsatınıza bakabilirsiniz.

        1. Ruhsatta otomobil, kamyon ve kamyonet olarak geçen araçları kullanabilirsiniz. Tır, motorsikler, otobüs kullanamazsınız Teker sayısı ile bir alakası yok ehliyet kapsamının.

        1. Yüklü ağırlığı 4250 kg mı geçmiyor ise, B sınıfı ehliyetiniz ile bu aracı kullanabilirsiniz. Geçiyorsa C1 veya C sınıfı ehliyet almanız gerekir.

    1. 8+1 minibüs ile azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları kullanabilirsiniz.

    1. Azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları B sınıfı ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz.

  41. İyi akşamlar hocam ehliyetimiz B sınıfı ben yıl 2013 tarih20.05 Ömer mayıs ayında aldım eşim ise 2015 11.08 Ziynet yıl ayında aldı bu tarihlere göre hangi arabaları kullanabiliriz biz sık araba değiştiriyoruz uzun yolda sıklıkla çıkıyoruz teşekkürler ediyorum

  42. Geçen sene B sınıfı ehliyet aldım. 13+1 araç kullanmak istiyorum. Bu ehliyetle olur mu? Yoksa başka bir ehliyet mi almam lazım.

    1. Geçen seneden kastınız 2020 yılı ise, 2020 yılında aldığınız B sınıfı ehliyet ile 13+1 araç kullanmazsınız. D1 veya D sınıfı ehliyet almanız gerekir.

          1. Transportation carewella 1.9 minibüs ruhsatta koltuk sayısı 10 sürücü dahil azami yük ağırlıgı 3000 ehliyet veriliş tarihi 04.11.2021 b sınıfı ehliyet kullana bilir mi

          2. Merhabalar ocam ben b eliyeti aldım 2021 fort tiransit 12+1 yani kulana bilirim miyim kum

          3. Merhabalar ocam ben b eliyeti aldım 2021 fort tiransit 12+1 yani kulana bilirim miyim kum

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir