2024 MOTOSİKLET EHLİYETİ
ANKARA KEÇİÖREN

Hangi Ehliyet (M-A1-A2-A-B1) Kaç CC Motor Kullanır? | Motor Ehliyeti Fiyatı Ne Kadar? | Motor Ehliyeti Nerenden Alınır?

Yeniden merhaba, sizlerden gelen yoğun istek üzerine, motor ehliyeti ile alakalı kapsamlı bir yazı kaleme almaya karar verdik. Bu yazımızda, motor ehliyeti ile alakalı merak edilenlere detaylı bir şekilde değineceğiz. Hangi motosiklet ehliyetinin kaç cc motosiklet kullanmaya imkan tanıdığından bahsedecek, motosiklet ehliyeti fiyatlarına değinecek, motor ehliyetini nereden alabileceğiniz konusunu işleyeceğiz.  Siz de motosiklet ehliyeti ile alakalı tüm bu soruları ve çok daha fazlasını merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

Yazı İçeriği

HANGİ MOTOSİKLET EHLİYETİ KAÇ CC MOTOR KULLANIR?

Motosiklet Ehliyeti Kaç CC Motor Kullanır Ankara Keçiören

B1 sınıfı ehliyeti de sayarsak 5 tür motor ehliyeti bulunmaktadır. Bunlar M, A1,A2,A ve B1 sınıfı ehliyetlerdir. Bu ehliyetlerin her birinin kullandıkları motosiklet türü farklılık göstermektedir. Kullanmak istediğiniz motosikletin motor büyüklüğüne ve teker sayısına göre almanız gereken ehliyet türü farklılık gösterir. Yazımızın bu bölümünde, hangi motor ehliyetinin kaç cc motor kullanmaya imkan tanıdığı bilgisine değineceğiz. Hangi ehliyet, kaç cc motor kullanıyor gelin birlikte bakalım.

M Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motor Kullanır?

M Sınıfı Motor Ehliyeti Ankara Keçiören

 M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilen ehliyet türüdür. Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. 

Özetle ortala 50 CC ve altı bir motosikletiniz var ise M sınıfı ehliyet ile bu motor kullanabilirsiniz. M sınıfı ehliyet ortalama 50 cc ye kadar olan motosikletleri kullanmaya imkan tanır.

A1 Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motor Kullanır?

A1 Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motor Kullanir?

A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Bu aşamada belirtmek isterim ki, A1 sınıfı ehliyet alanlar, M sınıfı ehliyeti de almış sayılır. Yani A1 sınıfı ehliyet, M sınıfı ehliyeti kapsar.

Özetle, A1 sınıfı sürücü belgesi ile 125 cc ye kadar motorları kullanabilirsiniz. 

A2 Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motor Kullanır?

A2 Sınıfı Ehliyet Kaç CC Ankara Keçiören?

Mevzuata göre, A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Bu değerler ortala 250 cc civarı bir motor hacmine denk gelmektedir. Yani 250 CC’ ye kadar bir motorunuz var ise, A2 sınıfı ehliyet ile bu motoru kullanabilirsiniz. A2 sınıfı motor ehliyeti alanlar A1 ve M sınıfı ehliyetleri de almış sayılır. A2 sınıfı ehliyet bu iki ehliyet türünü kapsamaktadır.

Ezcümle, ortalama 125cc ile 250 cc arası motorları A2 sınıfı motor ehliyeti ile kullanabilirsiniz.

 

A Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motosiklet Kullanır Keçiören Kafkaslar?

A Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motor Kullanır?

Yönetmeliğe göre, A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Yani 250 cc üzeri bir motor kullanacaksanız A sınıfı ehliyet almalısınız. A sınıfı ehliyet 2 ve 3 tekerlekli motosikletler için alabileceğiniz en büyük ehliyet türüdür.  Bu ehliyeti alanlar M, A1 ve A2 ehliyetleri de almış sayılır. 

Özetle A sınıfı ehliyet ile 250 CC ve üzeri motorları kullanabilirsiniz. 

ATV Ehliyeti Ankara Keçiören

B1 Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motor Kullanır?

B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. B1 ehliyet, genelde Atv kullanacakların aldıkları bir ehliyet türüdür.  Eğer 4 tekerlekli bir motosiklet kullanacaksanız almanız gereken ehliyet türü budur. A sınıfı ehliyet dahil yukarıda zikredilen ehliyet türleri 50 CC üzeri 4 tekerlekli motosiklet kullanma imkanı vermez. 50CC üzeri 4 tekerlekli bir motosiklet için B1 sınıfı ehliyet almanız gerekir.

Siz de 50 CC üzeri 4 tekerlekli bir araç kullanacaksanız B1 sınıfı ehliyet alabilirsiniz. Kullanacağınız bu aracın net ağırlığının 400 kg mı, motor gücünün ise 15 kilovatı geçmemesi gerektiğini tekrar hatırlatırım.

MOTOR EHLİYETİ KAÇ YAŞINDA ALINIR?

Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır Ankara Keçiören?

Yukarıda motor ehliyetlerinin detaylarından bahsettik. Yazımızın bu bölümünde ise motosiklet ehliyeti yaşından bahsedeceğiz. Her motor ehliyeti için farklı yaş sınırları bulunmaktadır. Yazımızın bu bölümünde hangi motor ehliyetini kaç yaşında alabileceğiniz bilgisine değineceğiz. Motosiklet ehliyetinin yaşını öğrenmek için aşağıda yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz:

Ehliyet
Türü
Yaş
M16 Yaş
A116 Yaş
A218 Yaş
A24 Yaş
 veya
 20 Yaş (2 Yıllık A2 ehliyeti
olmalı)
B116 Yaş

Yukarıda tablodan da anlaşılacağı gibi M,A1 ve B1 sınıfı ehliyetleri alabilmek için 16 yaşında, A2 sınıfı ehliyeti alabilmek için 18 yaşında olmak gerekir. A sınıfı ehliyet alabilmek için ise iki ihtimal söz konusudur. 

  1. İhtimal: 20 yaş üstünde olmanız ve 2 Yıllık A2 ehliyetinizin olması 
  2. 24 Yaşında Olunması

Bu iki ihtimalden birisini sağlıyorsanız A sınıfı ehliyet alabilirsiniz.
Motor Ehliyeti Fiyatı Ne Kadar Ankara Keçiören?

MOTOSİKLET EHLİYETİ FİYATLARI ANKARA KEÇİÖREN

Yazımızın bu bölümünde motosiklet ehliyeti fiyatlarından bahsedeceğiz. Siz de motor ehliyetinin toplamda kaç TL ye mal olduğunu merak ediyorsanız bu kısımda fiyatlardan detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Burada paylaşacağım fiyatların 2024 yılına ait güncel Ankara Keçiören’de geçerli fiyatlar olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Gelin motor ehliyeti fiyatlarını birlikte inceleyelim.

 

M Sınıfı Ehliyet Fiyatı Kuşcağız

M Sınıfı Ehliyet Fiyatı Ne Kadar?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere M sınıfı Ehliyet 50 CC ye kadar motor kullanacakların alabileceği ehliyet türüdür. Bu ehliyeti alabilmek için önce yazılı sınava girip başarılı olmanız sonrasında ise direksiyon uygulama sınavına girip başarılı olmanız gerekmektedir. M sınıfı ehliyetin Ankara Keçiören de uygulanan güncel fiyatı ise aşağıdaki tabloda belirtildiği şekildedir:

KalemFiyat
Kurs Ücreti6.894 TL
Yazılı Sınav Ücreti400 TL
Direksiyon Sınav Ücreti750 TL
TOPLAM8.044 TL

Sınavlardan tek seferde geçmeniz durumunda ödeyeceğiniz toplam ücret 1940 TL’ dir. Sınavdan kalmanız durumunda sınav harcını tekrar ödeyerek sınava yeniden gireme hakkınız bulunmaktadır. Hem yazılı hem de direksiyon sınavı için toplam hakkınız 4’er tanedir. 

Yukarıda bahsettiğim ücretler kurs ödeyeceğiniz ücretlerdir. Bu ücretlere ilave olarak devlete ödeyeceğiniz harç ücretleri bulunmaktadır. Güncel harç ücretleri hakkında bilgi almak için tıklayın.

A1 Sınıfı Ehliyet Fiyatı Ne Kadar?

A1 Sınıfı Ehliyet Fiyatı

A1 sınıfı ehliyetin ortalama 125 CC ye kadar olan motosikletleri kullanmaya imkan tanıyan motor ehliyeti olduğuna yukarıda değinmiştik. Yazımızın bu bölümünde de A1 sınıfı ehliyetin fiyatından bahsedeceğiz. A1 Sınıfı ehliyetin fiyatı için aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz:

KalemFiyat
Kurs Ücreti8.472  TL
Yazılı Sınav Ücreti400 TL
Direksiyon Sınav Ücreti750 TL
TOPLAM9.622 TL

Yukarı’ da zikredilen fiyatlar kurs ödeyeceğiniz ücretlerdir. Sınavlardan tek seferde geçmeniz durumunda kursa ödeyeceğiniz başka ücret bulunmamaktadır. Sınavlardan kalmanız durumunda ise yukarıda zikredilen sınav ücretlerini yeniden ödemek durumunda kalırsınız. Bu ücretlerin dışında sertifikanızı aldıktan sonra devlete ödeyeceğiniz harç ve vergiler bulunmaktadır. Yukarıda paylaştığım linke tıklayarak bu harç ve vergiler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

A2 Sınıfı Ehliyet Fiyatı Ne Kadar?

A2 Sınıfı ehliyet Fiyatı Ankara Keçiören

Yazımızın bu bölümünde en çok tercih edilen motor ehliyeti türlerinden birisi olan A2 sınıfı ehliyetim fiyatından bahsedeceğim. Burada zikrettiğim fiyatların Ankara Keçiören de geçerli ortalama fiyatlar olduğunu yeniden ifade etmek isterim. Siz de Keçiören’ nin Atapark, Kuşcağız, Esertepe mahallelerinden birisinde oturuyorsanız bir kursa başvurduğunuzda alacağınız fiyatlar aşağıda zikredilen fiyatlar olacaktır. 

Önceki EhliyetFiyat
YOK9.387 TL
M8.472 TL
A15.356 TL

Bu fiyatlar kursa ödenecek fiyatlardır. Bu fiyatlara ilave olarak Direksiyon sınavı için 160 TL; yazılı sınav için 130 TL devlete harç ödersiniz. Önceden bir ehliyetiniz var ise yazılı sınava girmeksizin sadece direksiyon sınavına girerek A2 sınıfı ehliyet alabilirsiniz. Sertifika alma hak kazandıktan sonra devlete ödeyeceğiniz harçlar bulunmaktadır. Bunlardan M ehliyeti fiyatı başlığında bahsetmiştik zaten…

A Sınıfı Ehliyet Fiyatı Ne Kadar?

A Sınıfı Ehliyet Fiyatı Ankara Keçiören

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere A sınıfı ehliyet 2 veya 3 tekerlekli araç kullanacaklar için alınabilecek en büyük ehliyet türüdür. ATV kullanmak gibi bir niyetiniz yok ise A sınıfı ehliyet alarak 2 tekerlekli motorların tümünü kullanabilirsiniz. Bu ehliyeti almak için 24 yaşında olmanız veya 20 yaşında ve 2 yıl A2 sahibi bir kişi olmanız gerekmektedir.

Yazımızın bu bölümünde A sınıfı ehliyet fiyatlarından bahsedeceğiz. Ankara Keçiören’ nin Bağlum, Kafkaslar ve Ufuktepe bölgelerine yakın yerlerde oturuyorsanız bir kursa yazılmak istediğinizde aşağıda zikrettiğim rakamlara yakın rakamlarda fiyat alacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim. A sınıfı ehliyet fiyatları için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Önceki EhliyetFiyat
YOK11.003 TL
M9.445 TL
A17.206 TL
A27.206 TL
B9.445 TL

Yukarıda bahsedilen ücretlere ilave olarak yazılı sınav için 130 TL ; Direksiyon sınavı için ise 160 TL direksiyon sınav harcı ödemeniz gerekmektedir. Daha önce alınmış bir ehliyetiniz var ise yazılı sınava girmenize gerek bulunmamaktadır.

MOTOR EHLİYETİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Motosiklet Ehliyeti İçin İstenen Evraklar

Yazımızın bu bölümünde motor ehliyeti için gerekli evraklardan bahsedeceğiz. Siz de M,A1,A2,A be B1 sınıfı ehliyetlerden birisi için bir sürücü kursuna yazılacaksanız, aşağıda sıraladığımız evraklar sizden istenecektir:

  1. “1.Grup Sürücü Olur” ibareli Sağlık Raporu;
  2. Öğrenim Durumunu Gösterir Belge (E-Devletten Alınabilir)
  3. Adli Sicil Kaydı (E-Devletten Alınabilir)
  4. Üç Adet Biometrik Fotograf
  5. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

MOTOR EHLİYETİ NASIL ALINIR?

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motor ehliyeti alacak kişiler iki grupta toplanabilir:

  1. Daha Önce Alınmış Bir Ehliyeti Olanlar
  2. Hiç Ehliyeti Olmayanlar
Daha önce alınmış herhangi bir ehliyeti olanlar, yazılı sınava girmeksizin motor ehliyeti alabilirler. Yani bu kişiler yazılı sınavdan muaftırlar. Sadece direksiyon eğitimi alıp direksiyon sınavına girerek motor ehliyeti alabilirler.

Daha önce alınmış bir ehliyeti olmayanlarda ise durum biraz farklıdır. Bu kişiler hem yazılı sınava hem de direksiyon sınavına girmek durumundadırlar. Her iki sınavdan da başarılı olmaları durumunda motor ehliyeti alabilirler. 

Motor sınavına giren kişilerin hem yazılı sınavda hem de direksiyon sınavında 4 hakkı bulunmaktadır. Sınavdan başarısız olmaları halinde tekrar sınav harcı yatırarak sınava girebilirler. 4 Hakkının tamamında başarısız olmaları halinde ise dosyaları yanar. Yeniden bir sürücü kursuna yazılmak durumunda kalırlar.

MOTOR EHLİYETİ NEREDEN ALINIR?

Motor Ehliyeti Nereden Alınır Ankara Keçiören?

Herkesin bildiği üzere motor ehliyeti sürücü kursları tarafından verlmektedir. Ancak her sürücü kursunun tüm motor ehliyetlerini verme yetkisi bulunmamaktadır. Tüm motor ehliyetlerini Yani M,A1,A2 Ve A sınıfı ehliyetleri tamamını verfen kurs sayısı oldukça sınırlıdır. Bu ehliyetleri verm yetkisine sahip herhangi bir kurstan motor ehliyeti alabilirsiniz.

Ensar Melik Sürücü Kursları olarak biz de tüm motor ehliyetlerini vermekteyiz. Ankara Keçiören de faaliyet gösteriyoruz. Keçiören’ nin Kuşcağız, Esertepe, Tepebaşı, Bağlum ve Kafkaslar şubelerimiz bulunmaktadır. Siz de bu bölgelerde veya yakınında yer alan Ovacık, Atapark, İncirli, Ufuktepe ve Pursaklar bölgelerinden birinde veya Keçiören’de oturuyorsanız,  motor ehliyeti almak için 0312 911 25 04 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

2 thoughts on “2024 MOTOSİKLET EHLİYETİ ANKARA KEÇİÖREN”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir