2024 Forklift Ehliyeti Nereden Nasıl Alınır?
Değerli okurlarımız yeniden merhaba. Her hafta olduğu gibi bu hafta da ehliyet hakkında merak edilen onlarca soruya siz değerli takipçilerimiz için cevap vereceğiz. Bugünkü makalemizin konusu birçok kişinin merak ettiği ve bizlere sorduğu “Forklift Ehliyeti Nereden Nasıl Alınır?” konusu olacak. Siz de forklift ehliyetinin nereden, nasıl alındığını merak ediyorsanız aradığınız yanıtlara yazımızın devamında ulaşabileceksiniz. Bu yazımızda spesifik olarak Foklift ehliyetinin nasıl aldığına değineceğiz. Forklift ehliyet hakkında genel olarak bilgi edinmek istiyorsanız, Forklift Ehliyeti başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. O yazımız da en az bu yazımız kadar forkift ehliyeti hakkında değerli bilgiler içermektedir. Bu kısa girizgahtan sonra lafı fazla uzatmayalım ve forklift ehliyeti nasıl alınıyormuş gelin birlikte inceleyelim.
A. Forklift Ehliyeti Ne İşe Yarar?
Forklift ehliyeti nasıl alınır sorusuna cevap vermeden önce neden forklift ehliyeti almalısınız, forklift ehliyeti ne işe yarar sorularına cevap vermek yerinde olacaktır. Bilindiği üzere kullandığınız her aracın bir ehliyeti vardır. Farzı misal, motor kullanabilmek için A ve A2 sınıfı ehliyet almanız gerekir ya da otomobil kullanabilmeniz için B sınıfı ehliyet almanız gerekir. Forklift kullanabilmek için forklift ehliyeti almanız gerekir. Yani lafın kısası forklift ehliyetini forklifti trafikte kullanmak için alıyorsunuz. “Trafikte kullanmak için…” ifadesi dikkatinizi çekmiştir. Trafikte forklift kullanmayacaksanız, forklift ehliyetinizin olması şart değildir. Forklift operatörlüğü belgeniz var ise şantiyede veya iş yerinizde trafiğe çıkmaksızın forklift kullanabilirsiniz. Forklift ehliyeti ile forklift operatörlüğü belgesi arasındaki fark nedir dediğinizi duyar gibiyim. Hemen cevaplayalım:
I- Forklift Ehliyeti ve Forklift Operatörlüğü Belgesi Farkı
Forklift operatörlüğü belgesinin ehliyete işlenmiş haline Forklift ehliyeti diyoruz. Bir başka ifade ifade ile piyasada G Sınıfı ehliyet olarak bilinen ehliyet türü, aldığınız operatörlük belgesinin ehliyete işlenmiş halidir. Operatörlük belgesi ve G sınıfı ehliyet alma süreç şu şekilde işliyor:
İlk Aşama: Operatörlük Belgesi Alıyorsunuz
İlk olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir iş makinası operatörlüğü kursuna kayıt yaptırıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz husus sürücü kurslarına başvurmamanızdır. Çünkü sürücü kurslarının forklif ehliyeti verme yetkisi bulunmamakta. Siz sürücü kursuna gittiğinizde sizin dosyanızı alıp anlaşmalı olduğu iş makinası operatörlüğü kursuna yollamaktadırlar. Bu durum haliyle size daha pahalı bir operatörlük belge olarak geri dönmekte. Bunda dolayı fazladan para ödemek istemiyorsanız sürücü kurslarına değil de bu iş için özel yetkilendirilmiş iş makinası kurslarına başvurmanızı öneririm. Ensar Melik İş Makinası Kursu Türkiye genelinde ender sayıdaki iş makinası kurslarından birisidir. 0312 911 25 04 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir. Forklift ehliyeti ile alakalı aklınızdaki soruları sorabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Gelelim konumuza. Bir iş makinası operatörlük kursuna başvuruyorsunuz ve kayıt yaptırıyorsunuz dedik. Daha sonra gerekli teorik ve uygulama derslerini alıp sınava giriyorsunuz. Sınavdan başarılı olduktan sonra kursunuz size İş Makinası operatörlüğü belgenizi düzenliyor. Bu belge ile iş yerinizde veya şantiyede trafiğe çıkmaksızın forklift kullanabiliyorsunuz.
İkinci Aşama: İsterseniz G Sınıfı Ehliyete Çeviriyorsunuz
Yukarıda ifade ettiğim aşamalardan geçtikten sonra forklift operatörlüğü belgenizi aldınız. Artık bu belge ile trafiğe çıkmadan forklift kullanabilirsiniz. Ancak bunun size yetmediğini düşünüyorsanız ve forklift ile trafiğe çıkmak istiyorsanız o zaman operatörlük belgenizi ehliyete işletmeniz gerekmektedir. Yani forklift ehliyeti almanız gerekiyor. Yeni ehliyet kartlarının arka kısmına dikkat ettiyseniz, arkadaki tablonun son kısmında G Sınıfı Ehliyet ibaresine gözünüz çarpmıştır. Operatörlük belgenizi ehliyetinize işlettiğinizde arkadaki G sınıfı ehliyet kısmının dolduğunu göreceksiniz. Kısacası operatörlük belgesinin ehliyete işlenmiş haline G sınıfı ehliyet diyoruz, başka bir deyiş ile forklift ehliyeti…
II- G Sınıf Ehliyet İle Bütün İş Makinalarını Kullanabilir Miyim?
G sınıfı ehliyetinizi aldınız diyelim. Aklınızda deli sorular 🙂 “Bu ehliyet ile bütün iş makinalarını kullanabilir miyim?”. Bu sorunun cevabı maalesef “hayır” dır. G sınıfı ehliyetinizi hangi operatörlük belgesini aldıysanız o makinayı sürmek için kullanabilirsiniz. Örneğin Forklift operatörlüğü belgenizi ehliyete işlettiniz diyelim, G sınıfı ehliyetiniz ile trafikte Forklift kullanabilirsiniz. Farzı misal Beko Loder kullanamazsınız. Ehliyetinize işlettiğinizde, ehliyetin arka kısmına hangi operatörlük belgenizi ehliyete işlettirdiyseniz o makinanın koddu giriliyor. Dolayısı ile o kodun dışında başka kodlu bir makinayı kullanamıyorsunuz.
B. Forklift Ehliyeti Alma Süreci
Gelelim makalemizin ana konusu olan Forklift ehliyeti almak için geçmeniz gereken aşamalara. Yani forklift ehliyeti nasıl alınır sorusuna yanıt vermeye. Herhangi bir sınıf ehliyet alırken tabi tutulacağınız aşamaların benzerine Forklift ehliyeti alırken de tabi tutuluyorsunuz. Süreç şu şekilde işliyor:
1. Aşama: Bir İş Makinası Kursuna Yazilıyorsunuz
Forklift ehliyeti almak için ilk olarak bir iş makinası kursuna yazılıyorsunuz. Bu aşamada fiyatların ne olduğu merak edebilirsiniz. Forklift ehliyetinin güncel fiyatlarını merak ediyorsanız forklift ehliyeti fiyatları başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca Ensar Melik İş Makinası Kursu olarak Forklift ehliyeti vermekteyiz. Bilgi için 0312 911 25 04 numaralı telefonumuzu arayabilirsiniz. Kursa başvuru aşamasında sizden bir takım evraklar istenecektir. O evraklar şu şekilde:
Forklif Ehliyeti İçin Gerekli Evraklar:
- Kimlik Fotokopisi
- Sağlık raporu
- Adli Sicil Belgesi
- İki Adet Biometrik Fotoğraf
- Öğrenim Belgesi yada diploma
Forklif Ehliyetine Yazılmak İçin Diğer Şartlar
Forklift ehliyetine yazılmak için 18 yaşını doldurmuş olmanız gerektiğini de hatırlatmak isterin. Eğer 18 yaşını doldurdu iseniz başka bir ehliyetinizin olmasına da gerek yok. Yani başka bir ehliyetiniz olmasa da direk G sınıfı ehliyet alabilirsiniz.
2. Aşama: Derslerinizi Alıyorsunuz
Gerekli evrakları tamamlayıp bir iş makinası kursuna yazıldıktan sonra teorik ve uygulama derslerinizi alıyorsunuz. Size verilen kitap ve çeşitli materyallerden de çalışarak sınava hazırlanıyorsunuz. Hazırlıklarınız bittikten sonra kursunuzca size verilen sınav tarihinin gelmesini bekliyorsunuz. Bu aşama bu şekilde yaklaşık 1 ay sürüyor.
3. Aşama: Forklift Ehliyeti Sınavı
Forklift sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. Her iki aşama da aynı gün içerisimde tamamlanmakta. Yani sınavınız aynı gün bitmektedir. Sınavlar haftasonu yapılmakta. Bakanlıkça belirlenen takvime göre cumartesi veya pazar günleri olmakta.
Sınavın iki aşamadan oluştuğunu yukarıda ifade ettim. İlk olarak yazılı sınava giriyorsunuz. Bu sınav test sorularından oluşmakta. Almak istediğiniz makine ile alakalı sorulara tabi tutuluyorsunuz. Sınav pek zor sayılmaz. Çalışan bir kişinin rahatlıkla geçebileceği zorluktadır. Çalışmayan kişilerin ise geçmesi maalesef pek mümkün değildir. Yılları aşan gözlemlerimize dayanarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Yazılı sınav bittikten sonra kısa bir ara veriliyor. Bu arada sınav kağıtlarınız okunuyor, geçen ve kalan adaylar tespit ediliyor. Geçen adaylar için ikinci aşama başlıyor, yani uygulama aşaması. Bu aşamada Forklift kullanıyorsunuz. Sizi değerlendiren komisyonun gözetiminde Forklift kullanabilme yeterliliğiniz test ediliyor. Bu aşamadan da başarı ile geçmeniz durumunda sınavdan başarılı sayılıyorsunuz.
4 Aşama: Operatörlük Belgeniz Hazırlanıyor
Sınavdan başarılı olduktan sonra 5-6 gün operatörlük belgenizin hazırlanıp bakanlık tarafından onaylanması için bekliyorsunuz. Onay ve imza işlemleri tamamlandıktan sonra operatörlük belgenizi size veriliyor. Belgeniz ile trafiğe çıkmadan işyerinizde Forklift kullanama hakkına sahip oluyorsunuz. Eğer trafikte forklift kullanmak istiyorsanız, yukarıda da ifade ettiğim üzere Forklifit Operatörlüğü belgenizi ehliyetinize işletmeniz gerekmektedir.
C. Forklift Ehliyeti Ücreti
Forklift ehliyeti almak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de forklift ehliyeti ücretidir. Forklift Ehliyeti ücret kalemleri şu şekildir.
- Kursu Ücreti: 9500 TL
- Sınav Ücreti: 750 TL
- Toplam: 10:250 TL
Forklift operatörlük belgenizi 5000 TL ye alabilirsiniz. Operatörlük belgenizi ehliyete çevirmek istiyorsanız. Ödeyeceğiniz ücret ise şu şekildedir:
- Ehliyet Harcı 7500 TL
- Yani Toplam : 9500 TL ( Kurs Ücreti ) +750 TL(Sınav Ücreti) + 7500 TL(Ehliyet Harcı) = 17.750 TL ye G sınıfı ehliyetinizi her şey dahil alabiliyorsunuz.
D. Kapanış
Bu yazımda elimden geldiğince Forklift ehliyeti hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Sizleri sıkmayacak net bir yazı kaleme almanın gayretinde oldum. Buna rağmen aklınızda cevaplanmamış sorular kaldı ise 0312 911 25 04 numaralı telefondan bizlere ulaşıp sorularınızı sorabilirsiniz. Ensar Melik İş Makinası Operatörlüğü kursu olarak sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Mutlu günler 🙂
G sınıfı ehliyeti olan biri sadece direksiyon sınavına girecek sanırım ücret ne oluyor peki
Daha önce G sınıfı ehliyet almış birisi yazılı sınavdan muaftır. Sadece direksiyon sınavına girerek başka iş makinesi için operatörlük belgesi alabilir. 0312 911 25 04 numaralı telefonumuzdan fiyatlar ve sınav tarihleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
E ve d1 sınıfı ehliyetim var 2009 tarihinde aldığım. forklift ehliyeti için sadece direksiyon sınavına mı giriyorum yoksa yazılı sınava da tabi tutuluyor muyum ?
İş makinası ehliyeti alırken daha önce iş makinası ehliyeti olanlar sadece direksiyon sınavına giriyorlar. Daha önce başka bir iş makinası ehliyeti olmayanlar ise önce yazılı sınava sonra direksiyon sınavına giriyorlar. Sizin E ve D1 sınıfı ehliyetleriniz iş makinası ehliyetini kapsamamaktadır. Bu nedenden, iş makinesi ehliyeti alabilmek için önce yazılı sınava sonra direksiyon sınavına gireceksiniz. Forklift ehliyetini aldıktan sonra başka bir iş makinası ehliyeti almayı isterseniz (Örneğin: Kepçe Ehliyeti) o zaman, sadece direksiyon sınavına girerek ikinci iş makinası ehliyetinizi alabilirsiniz. Ensar Melik Sürücü Kursu olarak Forklift ve diğer işmakinesi ehliyetlerini biz de veriyoruz. Ankara da Faaliyet gösteriyoruz. Sınav tarihleri ve fiyatlar hakkında bilgi almak için 0312 329 60 00 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Merhaba,
Adana’da şubeniz var mı?
Maalesef tüm şubelerimiz Ankara dadır.
Ankara da şüpheleriniz hangi semtte var
Ankara Keçiören de 4 şubemiz bulunmaktadır. buradan kontrol edebilirsiniz.
1.sınıf sürücü forklift eğliyeti alabiliyormu?
Forklift ehliyeti alabilmeniz için 2. Grup Sürücü Olur ibareli sağlık raporu almanız gerekir.
Sa. 19 yaşındayım, forklift ehliyeti alabilir miyim?
18 yaşınızdan itibaren forklift ehliyeti alabilirsiniz.
Forklift ehliyeti için sadece direksiyon sınavına mı giriyoruz, yoksa yazılı sınav da var mı?
Ehliyet gibi. Her iki sınava da girmeniz gerekiyor. Aynı gün içerinde oluyor iki sınav da.
Merhaba, 3 yıldır Forklift operatörüyüm. Ancak belgem yok. İşyerim sorun yaptı. En hızlı şekilde ne zaman alabilirim forklift ehliyetini.
Sınavlardan tek seferde geçmeniz durumunda 1 – 1,5 ay civarında bir sürede alabilirsiniz.