Src Belgesi Alma Şartları Nelerdir? Src Belgesi Nasıl Alınır?

Ehliyet sahibi şahısların, ticari taşıtları kullanabilmeleri için almak durumunda oldukları belgeye Src belgesi denmektedir. Src belgesi olan kişiler ticari araç kullanmak için gerekli belgeye sahip olurlar. Peki Src belgesi başvuru şartları nelerdir? Sınavsız src belgesi nasıl alınır? Src Belgesi nereden alınır?

Güncelleme: 25/03/2021 20:47

Src Belgesi Alma Şartları

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu src belgesini düzenleyen hükmü uyarında trafiğe Ticari Araç olarak kayıtlı araçları kullanabilmek için src belgesinin alınması gerekmektedir. Peki bu SRC belgesi nedir, SRC belgesi alma şartları nelerdir ve SRC belgesini veren yerler nerelerdir? Bu yazımızda tüm bu sorulara cevap bulacaksınız. Mevzuat ticari araçları kendi içerisinde sınıflandırmıştır. Bu sınıflandırma yapılırken araçların yük ve yolcu taşıma kapasiteleri dikkate alınmıştır. Bir iki örnek verecek olursak: Sürücü dahil 9 kişiden fazla kişi taşıma kapasitesine sahip araçlar otobüs olarak nitelendirilmiştir. Veya en fazla 3,5 ton yük taşıyabilen araçlar kamyonet, 3.5  tondan fazla yük taşıma kapasitesine sahip araçları ise kamyonet olarak nitelendirmiştir.

İlk olarak src belgesi alma zorunluluğu 19/07/2003 tarihli kanun ile getirilmiştir. Bu kanunun amir hükmüne rağmen 11.06.2009 tarih ve 27255 sayılı yönetmelik çıkana kadar Src Belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktaydı. Ancak bu tarihten sonra kanun kapsamında düzenlenen bu yönetmelik ile bu zorunluluk durumu hasıl oldu. Özetle şunu söylemeye çalışıyorum, 19/07/2003 tarihinden önce Src belgesi diye bir belgenin ismi, cismi yoktu. Bu nedenden dolayı herkesin çok yakından bildiği “Verilen hak geri alınmaz” hukuki tabiri ile çıkan yasa kişi aleyhine geriye yürütülemez hükmü gereği 19/07/2013 tarihinden önce ehliyeti olan kişiler Src Belgesi var kabul edildiğinden prosedürlerden azadedir. Bu nedenden dolayı Ulaştırma Bakanlığı’na başvurarak hiçbir sınava girmeksizin Src belgelerini alabilirler.

Src Belgesi
Src 1-2-3-4

SRC Belgesi Başvuru Şartları

Src belgesi almak isteyen insanları temelde 2 sınıfa ayırmak mümkündür. İlki 25/02/2003 tarihinden önce B sınıfı veya bu sınıfı kapsayan sürücü belgesi olan şahıslar. Bu şahısların Src belgesi alabilmeleri kolaydır. Hiçbir sınava veya eğitime tabi tutulmazlar. Ulaştırmak bakanlığına başvurmak suretiyle belgelerini alabilirler.

25/02/2003 tarihinden sonra sürücü belgesi edinenlerin ise bakanlıkça uygulanan mevzuat kapsamındaki eğitimleri almaları ve sınavlara girmeleri gerekmektedir. Bunun için bir Src Kursuna yazılması gerekmektedir.

Özetlediğim bu durumu maddeler halinde sıralayacak olursak:

1) Sürücü belgesi 25/02/2003 tarihinden sonra olan sürücüler, Src belgesi almak istiyorlarsa önce bir Mesleki Yeterlilik Eğitim Merkezine gitmeleri ve Src belgesi için başvuruda bulunmaları gerekir.
2) 25/02/2003 tarihinden önce B sürücü belgesi olanlar Sınava ve eğitime katılmaksızın, muaf olarak Src 2 ve Src 4 belgesi alabilirler. Bu tarihten önce C,D ve E sınıfı sürücü belgesi olanlar ise Src 1 ve Src 3 ten muaftırlar.

3) Yönetmeliğin 36/C hükmü uyarınca büyük otobüs kullanacak kişilerin 26 yaşını doldurma şartının arandığını da ilave etmek isterim.
4) Src belgesi alacak kişilerin 18 ile 66 yaşları arasında olması gerekir. 66 yaşını dolduran kişilerin Src Belgesi almaları mümkün değildir. Aynı şekilde 18 yaşından küçük kişilerin de Src belgesi almaları söz konu değildir.

5) Ayrıca Src belgesi alacak kişilerin Şuan Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan, eskiden Ulaştırma bakanlığınca yapılan src sınavından 100 üzerinden en az 60 puan almaları gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir